SZOLNOK

2017.12.16. 07:00

Hajmeresztőek a játékárak – körbenéztünk egy kicsit, mennyiért vásárolhatunk a lurkóknak

Miből van ez? Aranyból? – hördül fel egy vásárló egy multicég játékpolcánál. A kínálat óriási, ahogyan az árak is. Építőjátékok, beszélni tudó plüssfigurák és babák, távirányítós tankok, társasjátékok – minden megtalálható karácsony táján a boltokban. Ha nem, ott az internetes vásárlás. Csak bírja a pénztárca.

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Nyolcéves unokámnak szeretnék valami szépet venni, olyanra gondoltam, ami valamilyen nevezetes épületet ábrázol, hogy ne csak szórakoztató legyen a játék, hanem tanuljon is valamit – a kirakós játékok között között válogat az egyik szolnoki játékboltban Tóth Sándorné. A nyugdíjas asszony több boltba is bemegy ilyenkor, hogy összehasonlítsa az árakat.

– Négyezer forintot szánok rá, de úgy látom, nem valószínű, hogy ebből meg tudom oldani – állapítja meg, miután megtalálja a játék árát.

– Próbálkoztam már internetes vásárlással is, de többször ráfáztam, úgy gondolom, jobb, ha látom, hogy mit veszek – teszi hozzá.

– Mennyi? Huszonháromezer forint? Mit tud ez? – hüledezik már az egyik multicég játékpolca előtt egy férfi. Kovács Lajos szerint a játékgyártók és a kereskedők kihasználják, hogy a szülő a legjobbat szeretné a gyermekének.

– Látom például ezen a fröccsöntött műanyag játékon, hogy pár száz forintból le lehet gyártani, és akkor még sokat mondtam. Ennek ellenére több tízezer forintba kerül. Ez rablás! – mondja dühösen.

– Ennek az építőjátéknak az árából pedig már egy fürdőszobát is fel lehetne újítani – mutatja az egyik világszerte ismert építőjáték egyik nagyobb kiszerelését.

– Nem értem – csóválja a fejét – itt, Magyarországon a külföldihez képest háromszoros áron adják el ugyanazt a játékot.

– Azért, mert míg Magyarországon tízmillióan, addig mondjuk Németországban hatvanmillióan élnek, tehát sokkal nagyobb a vásárlóerő, mint itthon.

– Ráadásul, ha a boltok kevesebbet rendelnek – kilencven százalékban Kínából –, a szállítási költség is nagyobb. Emellett euróban adják meg az árakat, végül itthon nagyobbak a kereskedők költségei, magasabb az adó is – ad magyarázatot a jelenségre Parti Mihály, az egyik szolnoki játékbolt tulajdonosa.

– Van olyan társasjátékom, ami tavaly hatezer volt, idén ugyanaz már tizenegyezer forint – mondja példaként arra, hogyan befolyásolja a valuta árfolyama a játékárakat.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

– Tavaly ezeket a távirányítós autókat, drónokat, helikoptert keresték a vásárlók – mutatja a kínálatot –, ezek most itt állnak a polcon, félmillió forint értékben, jó, ha kettőt eladtunk belőlük egy hónap alatt. Idén inkább az építőjátékokat és főleg a bébijátékokat keresik – tette hozzá Parti Mihály.

A bolttulajdonos azt mondja, az egész éves forgalom nyolcvan százalékát ilyenkor, karácsony előtt bonyolítják le, az igazi nagy roham pedig itt is az utolsó héten van.

Nagyot változtak a vásárlói a szokások

– Az internetes vásárlás főleg a fiatal apukákra, anyukákra jellemző, ők már a modern technikával születtek. A boltomban inkább a középkorúak, az idősebbek, a nyugdíjasok vásárolnak – mondja Parti Mihály játékbolt-tulajdonos.

– Míg 2010-ben a két üzletemben naponta másfél millió forintos forgalom volt, most örülünk, ha elérjük ebben az egy boltban a százezret. Ez az internetes vásárlás és a multicégek térnyerése miatt van.

– Főleg a nyolc év alatti gyerekeknek lehet játékot eladni, illetve tizennyolc éven felüliek a családi társasjátékokat, kártyákat, vagy azoknak a felnőtteknek, akik hobbiszerűen maketteket építenek. A kettő közötti életkorúak ma már inkább az interneten játszanak – osztja meg tapasztalatait.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!