JÁSZKUNSÁG

2017.08.19. 17:30

Harmincezer forintot spórolhat meg a nyelvvizsgázó, ha elég fiatal

A napokban jelent meg kormányhatározat az első sikeres nyelvvizsga és az első emelt szintű, idegen nyelvből tett érettségi vizsga támogatásáról és ingyenessé tételéről. Megvizsgáltuk a szabályozás megyei vonatkozásait.

Forrás: Shutterstock

Mint arról korábban már részletesen beszámoltunk, január 1-től az első sikeres nyelvvizsga díját térítené meg az állam a harmincötödik életévet be nem töltött vizsgázóknak.

A határozat a komplex középfokú (B2) nyelvvizsgára, vagy ezzel egyenértékű emelt szintű idegen nyelvű érettségi vizsgára, illetve a komplex felsőfokú (C1) nyelvvizsgára vonatkozik.

Utánajártunk, hogyan vélekednek a változásról megyénk szakemberei.

– Nem gondolnám, hogy az új rendelkezéssel nagyobb lesz a nyelviskolák forgalma, vagy többen tanulnának nyelveket, azonban környékünkön is számos előnnyel jár a rendelkezés… – mutatott rá Bodáné Molnár Júlia szolnoki felnőttképzési szakértő, aki szerint nagy terhet vehetnek le a vizsgázók válláról a közeljövőben életbe lépő módosítások.

– Jelentős költségektől mentesülhetnek például a középiskolás diákok, akik közül rengetegen tesznek nyelvvizsgát.

Egy komplex középfokú vizsga díja ugyanis hozzávetőlegesen harmincezer forintra rúg, a felsőfokúé pedig még ennél is több

– emlékeztetett a szakértő.

A nehéz anyagi helyzetben lévőknek térségünkben is segítség lehet a szabályozás.

– Motiváló erő lehet a diákok számára a kezdeményezés, hiszen a sikeres vizsga díjának megtérítésével vélhetően azok is megpróbálnak majd vizsgát tenni, akik egyébként pénzügyi okokból nem vállalkozhatnának erre – vélekedett egy szolnoki nyelviskola angoltanára, majd azt is elárulta, nagyobb szerepet kell, hogy kapjon térségünkben a határozatról szóló tájékoztatás.

– Az a tapasztalatom, hogy a környékbeli nyelvtanulók nagy része viszonylag keveset tud az aktuális változásokról, és arról, milyen feltételekkel élhetnek a támogatással – tette hozzá a szakember.

Vargáné Sipos Ilonának családjában is fontos ügy lett a nyelvvizsga letétele.

– Harmincnégy éves lányomnak a diplomája megszerzéséhez lenne nagy szüksége a nyelvvizsgára. Ő jelenleg is tanulmányokat folytat, emellett pedig egészségügyi területen végzi munkáját – taglalta a szolnoki hölgy, aki szerkesztőségünkben is érdeklődött a nyelvvizsgát érintő változásokról.

Több okból is fontos számára a sikeres vizsga, főként, hogy mindez esetében jelentős bérnövekménnyel is járna

– ecsetelte a hölgy.

– Nemrég értesültem csak a támogatásról, melyet kecsegtető lehetőségnek tartok, és szeretnék is élni vele – vette át a szót Soós Kitti, aki angol nyelvből készül komplex középfokú vizsgát tenni.

Forrás: Shutterstock

– Kisgyermeknevelő és óvodapedagógusnak tanulok, és ez lenne az első nyelvvizsgám… – részletezte, s hozzátette, nem csupán a végzettség megszerzéséhez szükséges számára a világnyelv, később szívesen tanulna tovább.

– Az egyetemen számos kurzust tartanak idegen nyelven, így nélkülözhetetlen a magas szintű nyelvtudás – tette hozzá.

Tájékozódni – de honnan?

A kormányhatározat pontosabb részleteiről és a térítés feltételeiről hazánk hivatalos lapja, a Magyar Közlöny ad bővebb tájékoztatást, ám ezzel együtt néhány megyei nyelviskolában is elérhetők a nyelvoktatást érintő változások részletei. Lényeges, hogy a felsőoktatási felvételiről szóló jogszabályban felsorolt idegen nyelvekből tett vizsgák díját téríthetik meg, így tehát alaposan utána kell néznünk, mely nyelvek esetében kaphatunk támogatást. A kezdeményezés 2018-ban indul el, a korábban tett vizsgákra nem vonatkozik a kedvezmény.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!