Jászkunság

2017.07.26. 12:45

Nem tudni, jár-e majd külön díjazás a háziorvosoknak a sportorvosi vizsgálatokért

Sportorvosi igazolásokat is kiadhatnának a háziorvosok a jövőben egy minisztériumi javaslat szerint. Az elképzelés részleteit még nem ismerik az érintettek, ám az ötlet számos kérdést felvet.

A tervezet szerint helyi egyesületekben, sportolók esetében lehetőség lenne rá, hogy a háziorvos biztosítsa a sportorvosi alkalmasságokat és adja ki az engedélyeket. Az új feladatot az orvosok többsége elfogadhatónak tartja, egyelőre azonban nem tisztázott, hogy a képzéssel is járó pluszmunkához jár-e majd kiegészítő díjazás.

Sokan attól tartanak, hogy csupán a sportorvosszakma szakorvosi hiányát próbálnák ilyen egyszerű módon orvosolni.

– Meglehetősen kevés sportorvos praktizál manapság. Szolnokon például jelenleg egyetlen kolléganő végez ilyen jellegű tevékenységet – tudtuk meg dr. Hoksári László szolnoki háziorvostól, az orvosi kamara területi alelnökétől.

– Nyilvánvaló, hogy nagy könnyebbséget jelentene, ha a háziorvosokra is kiterjesztenék ezt a jogosultságot, hiszen ahogy a jogosítványoknál, úgy ebben az esetben is képesek vagyunk elbírálni az alkalmasságot.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock.com

Csakhogy az ezerféle papírmunka már most is zsúfolttá teszi a rendelők váróit, az újabb pluszfeladat miatt pedig az várható, hogy még kevesebb idő jut egy-egy betegre. Mivel a részletekről még semmit sem tudunk, az sem egyértelmű, hogy kötelező vagy önkéntesen vállalt feladat lesz-e ez számunkra, illetve milyen díjazás jár majd érte.

Selmeczi Kamill, a FAKOOSZ Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke több fórumon is úgy nyilatkozott, hogy jó lett volna a többletképzettség elvárása mellé már eleve pluszösszeget rendelni és azt is meghatározni, hogy ki fizeti.

A háziorvosok korábbi béremelése ugyanis erre nem nyújthat fedezetet.

Az elnök ezzel kapcsolatosan kiemelte: míg a kórházi szakorvosok, akiknek a bére két lépcsőben emelkedett, nem kaptak pluszfeladatot, addig a háziorvosoknál ennél sokkal kisebb összegért már kezdenek előjönni az elvárt pluszfeladatok.

Mint leszögezte, a tervezet a szakemberhiánnyal küzdő sportorvosi szakmának lehet nagy segítség, de az egyre gyakoribb sportolás miatt nagy teher hárulna a háziorvosokra.

Óriási felelősség

– A sportorvosi igazolások kiadása nem csak plusz papírmunkát jelent, hanem óriási felelősség is – figyelmeztetett dr. Hoksári László.

– Bár egyfelől a háziorvos ismeri legjobban a páciensét, így a teljes összképet látva tud dönteni arról, hogy az illető alkalmas-e a versenyszerű sportolásra, másrészt viszont ez a felelősség óvatosságra is inthet. Így könnyen előfordulhat, hogy az igazolások kiadása előtt inkább többféle szakorvosi vizsgálatra fogják küldeni a kollégák a pácienseket annak érdekében, hogy kevesebb esély legyen a tévedésre.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!