JÁSZBERÉNY

2017.11.22. 16:30

Kettős évforduló kapcsán emlékeztek Mária Teréziára és unokájára

Háromszáz évvel ezelőtt született Mária Terézia, illetve épp kétszázhúsz éve annak, hogy unokája, Habsburg József nádor először Jászberénybe látogatott.

A Habsburg-kor berényi emlékeit is felidézte az előadás

Fotó: Banka Csaba

Természetesen a jeles évfordulók mellett nem mehetett el szó nélkül a Jász Múzeum, hiszen Mária Terézia volt az az uralkodó, aki kiadta a jászok és kunok önmegváltását engedélyező dokumentumot 1745. május 6-án.

Unokája pedig nádorként grófja és főbírája volt a kiváltságos kerületeknek. Tisztelete töretlen volt a térségben egész életében.

Dr. Farkas Kristóf Vince történész, muzeológus érdekes előadásban foglalta össze az ország, illetve a térség történetében jelentős szerepet játszó személyiségek életútját, legfőbb intézkedéseiket.

Számba vette a királynő és a nádor emlékét Jászberényben őrző épületeket, építményeket is.

A Habsburg-kor berényi emlékeit is felidézte az előadás
Fotós: Banka Csaba

Köztük érdekességként számolt be például arról, hogy a XVIII. században épült jászberényi főtemplom tornyának egyik ablaka felett az építők kis szoborral emlékeztek meg Mária Teréziáról.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!