JÁSZKUNSÁG

2017.11.22. 11:26

Sokan rá se bagóznak a dohányzás szabályaira – egyre több a bírságolás a megyében

Üzletajtóban dohányzó eladók, buszmegállóban cigarettázva várakozók, iskolakapuban füstölgők. Nap mint nap találkozhatunk olyanokkal, akik megszegik a nemdohányzók védelméről szóló törvényt. Talán nem véletlen, hogy a rájuk kiszabott bírságok mértéke évről évre emelkedik.

Több mint tizenöt esztendeje, 1999-ben lépett életbe a nemdohányzók védelméről szóló törvény. A dohányfüst a zárt helyiségek levegőszennyezettségének fő forrása, így a dohányzás nemcsak a dohányzó egészségét károsítja, hanem azét is, aki egy légtérben tartózkodik vele.

A cigaretta akkor is füstöl, amikor éppen nem szívják, ez a füst a parázsból származik, ami egészségügyi szakemberek szerint sokkal mérgezőbb, mint a dohányzó által beszívott adag.

Az így kibocsátott füst háromnegyede nem magát a dohányzót, hanem annak környezetét károsítja. Ezt a jelenséget nevezzük passzív dohányzásnak, melynek ma már számos közvetlen egészségkárosító hatása ismert.

A megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztályának adatai szerint néhány év alatt több mint kétszeresére emelkedett a szabálytalankodók száma. Míg 2013-ban 37 esetben, összesen 900 ezer forintos bírságot szabtak ki, addig 2016-ban már 74 esetben, 1 millió 480 ezer forintra bírságolták a dohányzókat.

– Fokozatos és folyamatos szigorítás jellemzi a szabályozást életbe lépése óta – tudtuk meg dr. Beke Gabriella megyei tiszti főorvostól.

– Jelenleg a kijelölt dohányzóhelyek kivételével nem lehet dohányozni közösség számára nyitva álló intézményekben, munkahelyen, tömegközlekedési eszközön, aluljáróban, játszótéren, autóbusz- vagy vasúti megállóban.

– Törvényileg meghatározott esetekben dohányzóhelyet sem lehet kijelölni, így például oktatási vagy gyermekvédelmi intézmény zárt légterű helyiségeiben, illetve nyílt légterében sem.

– Az elmúlt két évben hozzánk háromszor jöttek ellenőrizni – mondta el S. Gabriella, az egyik szolnoki ruhaüzlet tulajdonosa, aki épp boltja előtt cigarettázott, amikor megkérdeztük.

– Egyszer kaptunk figyelmeztetést, mert nem volt meg pontosan az öt méter a dohányzóhelyünk és a bolt ajtaja között. Csak az a baj, hogy ha a szabály szerint akarok eljárni, már a szomszédos butik ajtajához kerülünk túl közel.

A népegészségügyi feladatkörben első fokon eljáró járási hivatalok az adatok tanúsága szerint az elmúlt évben 1233 egységben 1243 alkalommal ellenőriztek megyénkben, s 74 esetben indítottak eljárást rendőrségi feljelentésre, természetes személy ellen, tiltott helyen történő dohányzás miatt közel másfél millió forint értékben szabtak ki egészségvédelmi bírságot.

Kiemelten kezelték az autóbuszokon, illetve megállókban dohányzókat, mintegy ötszáz esetben ellenőrizték őket. Emellett a vasútállomásokon is egyre emelkedik a tiltott helyen dohányzók aránya.

Rosszak a mutatók

Magyarországon az utóbbi három évtizedben a dohányzás okozza minden ötödik ember halálát.

A dohányzással összefüggő betegségek okozta halálozás közül a szájüreg, a garat, a légcső, a tüdő, a nyelőcső daganatai, valamint az ischaemiás szívbetegségek, az agyérbetegségek és a krónikus obstruktív tüdőbetegségek okozta halálozást vizsgálva, hazánk az európai országok mezőnyében az első harmadban található.

A dohányzás okozta halálozás aránya megyénkben még kedvezőtlenebb az országos szinthez képest.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!