2017.11.22. 17:30
Már a fél világot bejárta a karcagi zongoraművész
Szinte körbeutazta a világot Hlavacsek Tihamér zongoraművész, a londoni Royal College of Music doktorandusza.
Hlavacsek Tihamér a karcagi koncerten
Fotó: Daróczi Erzsébet
Mégis meghatódott minapi, karcagi koncertjén, hiszen egykori zeneiskolája falai között játszott. A művésszel a koncert után élményeiről beszélgettünk.
– Tíz éve léptem fel itt utoljára, a koncert előtt volt alkalmam sétálni a városban, s jó volt szétnézni – árulta el a művész, aki Koppány Mária tanárnőnél tanulta meg az alapokat.
– Amikor Debrecenből Karcagra költöztünk, eredetileg nem zongorázni szerettem volna, hanem bendzsózni, de itt ilyen hangszer nem volt, így lettem zongorahallgató. A fél gyerekkoromat a karcagi zeneiskolában töltöttem.
– Ahogy kiszabadultam az iskolából, jöttem ide, és egész délutánokat itt ültem. Nagyon szerettem Koppány Marika nénit, ahogy tanított, és emberileg is kötődtem hozzá. Nagyon kivételes embernek tartom.
– Bár szüleim óvtak a zongoraművészi pályától, de engem nem lehetett eltéríteni – mondta a művész, akinek a szorgalom és a zene iránti alázat is végigkíséri az életét.
A Zeneakadémián szerzett kitünteséses Master’s diplomát, majd a Yale University School of Music-ban is diplomázott, Frankl Péter osztályában. Tanársegéd volt az Egyesült Államokban, bemutatkozott Lipcsében, Berlinben, a párizsi Chatelet Színházban, a müncheni Filharmónia nagytermében, továbbá Bécsben, Rómában, Milánóban, Bostonban, Washingtonban, Delhiben, Bombayban. 2006-ban Gramofon Klasszikus Díjat kapott.
– A fél világon koncerteztem már, ebből két dologra vagyok a legbüszkébb: életem legnagyobb eseménye a New York-i, tizennégy évvel ezelőtti bemutatkozó koncertem, a másik a négylemezes Goldmark első kiadás, ugyanis a világon én voltam az első, aki először felvette ezt.
– Ez Frankl Péter ötlete volt, aki a Yale University School of Music-ban volt a tanárom – sorolja a művész, aki világjáró koncertútjain az adott kultúrát és gasztronómiát is igyekszik megismeri.
– A gasztronómia csábító dolog, amikor az ember Indiában vagy Amerikában jár. Nagyon megszerettem az indiai ételeket, ez a mai napig a gyengém.
– Egyik kedvenc ételem, amit Amerikában, Indiában eszem, de itthon sokszor magam is elkészítem, a tikka masala csirke, melynek különlegessége a szószok és fűszerek kavalkádjában van – mondja Hlavacsek Tihamér, aki a londoni ösztöndíj lejárta után szeretne hazajönni tanítani Magyarországra, – ha kap lehetőséget.
Most Karcagon négy kis zongorista tanulónak tartott mesterkurzust, és készítette fel őket a megyei, országos megmérettetésükre. Reméli, ők is sikeresen indulnak majd el a zenei pályán, a karcagi zeneiskolából.
Daróczi Erzsébet