KUNSZENTMÁRTON

2017.10.19. 15:20

Most már kamera is figyeli majd Jézus új alakját Kunszenten

Elkészült a kunszentmártoni Juhász-kereszt Jézus és Szent Vendel alakjának másolata, pénteken felszerelték a hónapok óta üresen álló oszlopra.

Pénteken helyére került a pléh Krisztus

Forrás: Beküldött fotó

Ismeretes, idén júliusban lelopták a pléh Krisztust a keresztről. A nyomozók eddig nem akadtak a tolvaj nyomára.

Veres István tanácsnok, a város díszpolgára azonnal felajánlotta segítségét, azt mondta, újra gyártatja Jézus alakját. Ehhez támogatókat keresett és talált is.

Egy cég lemezeket ajánlott fel, egy másik letisztította, körbevágta és lealapozta. Szamecz Béla és neje vállalták Jézus alakjának megrajzolását, megszerkesztését, a cserkeszőlői Varga Ilona művész-tanár pedig a megfestését.

Pénteken tehát újra a helyére kerültek a pléhlemezek. Veres István hozzátette, annak érdekében, hogy ne tűnjön el újból Jézus és Szent Vendel alakja, a szomszédos ház udvarára egy térfigyelő kamerát szereltek, mely természetesen nem csak a Juhász-keresztet, hanem a környékét is figyeli.

Ugyancsak kamera figyel a jövőben a hídnál és a Körös-parti sétány lentebbi részén is.

Pénteken helyére került a pléh Krisztus
Forrás: Beküldött fotó

A megújult, de a régihez megszólalásig hasonló keresztet ezen a héten vasárnap, a nagymise után a hívőkkel együtt felszenteli Kalaman János, kunszentmártoni plébános is.

A műemléket egyébként Kunszentmárton juhászai állíttatták még 1806-ban.

J. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!