Diákmunka

2017.10.15. 16:28

Milliomosok nem leszünk diákmunkából, de a plusz pénz mindig jól jön

Az iskola már javában tart, legyen az egyetem, főiskola, vagy középiskola.

Forrás: Shutterstock

A zsebpénz nem mindig elég, sőt, emlékeim szerint sosem. Mindig van mire költeni és ez hatványozottabban igaz, ha még nem rendelkezünk saját, önálló jövedelemmel. Szerencsére már diákként is dolgozhatnak a fiatalok, így lehetőségük van akár komolyabb pénzösszeghez hozzájutni.

Persze nem mindegy, mire is szeretnék költeni azt a pénzt, amit megkeresnek. Vannak komolyabb célok, például a diákhitel törlesztése, vagy éppen ellenkezőleg, annak elkerülése. Gyűjthetnek autóra, jogsira, szórakozásra, elektronikai kütyükre is. Az a jó abban, ha diákként dolgozik valaki, hogy általában a szülei sem szabják meg, mire költi a megkeresett összeget.

De mind tudjuk, hogy tanulás mellett dolgozni sosem egyszerű, de nem is kivitelezhetetlen. Egy középiskolásnak muszáj órára járnia, nincs meg az a szabadsága mint az egyetemistának, hogy „ohh ez az előadás nem kötelező”, de számukra is vannak délutános, illetve hétvégés műszakok.

Hogy segítsük a fiatalokat, körbenéztünk a megyei a iskolaszövetkezeteknél, hogy milyen munkalehetőségeik vannak és milyen szabályok vonatkoznak a rájuk.

A két legismertebb (megyénkben is megtalálható) iskolaszövetkezet honlapján több munkalehetőség közül is válogathat az ember. Mind a Fürgediáknál, mind a Melódiáknál, igen egyszerű és átlátható a honlap. A regisztráció sem bonyolult, szinte szájbarágós. A bruttó bérek 750–1000 Ft között mozognak.

A fizikai munkától egészen az adminisztrációs, pénztáros munkáig minden megtalálható, így mindenki találhat magának testhezálló feladatkört. Szerencsére nem csak Szolnokra, de több megyei városba is keresnek fiatalokat, így aki nem szolnoki annak is van lehetősége dolgozni. Például keresnek Tiszakécskére, Jászárokszállásra és Jászberénybe is diákokat.

Forrás: Shutterstock

Honlapunk megkeresésére a Fürgediák tájékoztatott minket, hogy más, különféle szabályok vonatkoznak a diákokra. Ezek a szabályok eltérőek lehetnek a diákszövetkezeteknél, ezért erről célszerű személyesen érdeklődni. Viszont fontos, hogy a diákok jogainak mindenhol megegyezőnek kell lenni. Ezekből válogattunk számotokra pár fontosabbat:

– Kötelező az írásos munkaszerződés megkötése a munka megkezdése előtt. A szerződésnek tartalmaznia kell a munkakört és az alapbért!

– A munkáltató köteles téged írásban tájékoztatni (amennyiben a szerződésben nem szerepel) a bérfizetés napjáról, az irányadó munkarendről, a munkaköri feladataidról, az utasítást adó személyről és egyéb feltételekről.

– Munkát vállalni 15 éves kortól, iskolai szünetben, 16 éves kortól szorgalmi időszakban is lehet. Ha még nem érted el ezt a kort, várj! A gyermekmunkát bünteti legszigorúbban a törvény.

18 év alatti munkavállaló (fiatal munkavállaló):

– munkaszerződése megkötéséhez, módosításához, megszüntetéséhez a törvényes képviselő hozzájárulása (aláírása) is szükséges

– hetente maximum 40 órát dolgozhat

– nem dolgozhat este 22 és reggel 6 óra között

– rendkívüli munkaidő nem rendelhető el, azaz nem túlórázhat

– négy és fél óra munkavégzés után legalább harminc perc, hat óra után legalább negyvenöt perc munkaközi szünet jár

– pihenőideje (a munka vége és következő napi kezdés közötti idő) legalább tizenkét óra

– mindenképpen heti két naptári nap pihenőnap

– a 20 nap alapszabadságon felül öt nap pótszabadság jár

Bérekről:

– A garantált bérminimum, azaz a minimálbér 2017-ben Magyarországon bruttó 733.- Ft/óra (ez teljes hónapra 127 500. – Ft-ot jelent).

– A munkabér teljesítménybérben is meghatározható.

– Ha teljesítménybéres munkát vállalsz, akkor előfordulhat, hogy a teljesítményed és a normadíj szorzata nem adja ki a minimálbért.

– A munkabérről írásos elszámolást kell kapnod, és ennek tartalmaznia kell, hogy mennyi a bruttó béred, az hogyan jött ki, és abból mit vont le a munkaadód, azaz hogyan jött ki a nettó béred.

A további jogokról kérdezd munkáltatódat!

B.Z.

Forrás: dr. Simon Balázs – Munkaerő-piaci kalauz Diák munkavállalóknak

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!