FEGYVERNEK

2017.11.23. 11:24

Fegyverneken is fontos a környezettudatosság, mert a jövőnk a mai gyerekeken múlik (galéria)

Twister és Ki nevet a végén? Ilyen szórakoztató társasjátékokkal is lehet környezettudatosságra nevelni a gyerekeket. Fegyverneken így tettek.

A településen tartott Európai hulladékcsökkentési hét részeként interaktív foglalkozást tartottak az Orczy Anna Általános Iskolában.

– Általában mindenből újat veszünk, ilyen például a számítógép, a telefon, a ruha.

– Ha használtat választunk, egyrészt olcsóbb, másrészt, amit használtan megveszünk, azt már nem dobjuk ki a kukába, így elérhetjük, hogy ne annyi szemetet termeljünk, mint a Gellérthegy – merthogy Magyarország ennyit termel évente… – egyetértettek az „Adj új életet tárgyaidnak” című kampányban felhozott érveléssel a fegyverneki gyerekek, akik érdeklődve figyelték az iskola tornatermében a kisfilmekkel és érdekességekkel tarkított rendezvényt.

– Hogy hogyan legyen kevesebb szemét, úgy, hogy nem dobáljuk el, és hogy újrahasznosítsuk a tárgyainkat – mondja fejből a hetedikes Péter. Egyebek mellett ugyanis erről hallhattak előadást az általános iskolások.

A helyszín nem véletlen, hiszen az Orczy Anna Általános Iskola tavaly ökoiskolává vált.

– Intézményünk számára fontos a környezettudatos szemléletmód kialakítása, a hulladékmennyiség csökkentése, újrahasznosítása – mondta Szabó Melinda, az iskola öko-koordinátora.

– A munkatervben szerepel például az iskola udvarának rendbetétele, madáretetők kihelyezésével, növények gondozásával, fontos a tisztaság fenntartása, a város természetvédelmi helyeinek felkeresése, a könyvtárban külön részleget hoztunk létre a környezetvédelem és a fenntarthatóság munkakörében. Számos eseményen, versenyen indultunk szép eredménnyel – tette hozzá.

– Éves szinten átlagban 1200 tonna hulladékot szállítunk el a településről, ez körülbelül akkora, mint egy négyemeletes ház – ezt az információt már Tatár László polgármester osztotta meg a hallgatósággal, aki azt is elmondta, két éve vezették be a településen a szelektív hulladékgyűjtést.

– Rengeteg dolgot újra lehet hasznosítani, és ezt meg tudjátok otthon tanítani a szülőknek is.

„A jövőnk a mai gyerekeken múlik, ezért fontos környezettudatosságra nevelni őket.”

– Azt gondolom, ha ilyen pedagógusok kezében vannak ezek a szorgalmas gyermekek, akkor nem akkora szemetet fogunk összegyűjteni, mint a Gellérthegy, és nem is a felét, hanem sokkal kisebbet.

– Bízhatunk abban, ha ezek a gyerekek felnőnek, egy szebb világot fognak maguk után hagyni, mint amit nekünk sikerült – hangsúlyozta Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke.

Egyik szemünk sírhat, a másik viszont nevethet

Az eseményen Busi Lajos, a zöldipari támogatások kezeléséért felelős helyettes államtitkár is részt vett, aki felhívta a figyelmet az újrahasznosítás szerepére, és az országos környezetvédelmi programok súlyára.

– Körülbelül két hónapja Fegyvernek is részt vett a Te Szedd! országos akcióban, melynek során összesen 175 ezren vettek részt az ország legkisebb és legnagyobb településeiről.

– Több mint 2500 tonna szemetet sikerült összegyűjteni, ami egyrészt örömre, másrészt bánatra ad okot. Öröm a nagy részvétel miatt, de szomorúak vagyunk azért, mert még mindig sok illegális hulladéklerakó van az országban.

– Éppen ezért csatlakoztunk az Európai hulladékcsökkentési héthez, melybe iskolák, óvodák, ipari vállalkozások, civil szervezetek, magánszemélyek is bekapcsolódtak – tette hozzá.

Az előadások és a kisfilmek levetítése után egyébként a gyerekek totót tölthettek ki, és környezetvédelemmel kapcsolatos kérdések helyes megválaszolásával játszhattak a Twister és a Ki nevet a végén? című társasjáték óriásváltozatán.

Borítókép: Fodor Orsolya

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!