SZOLNOK–NAGYVÁRAD

2017.10.20. 15:29

Nagy sikert arattak az egyedülálló koncerttel

Fantasztikus sikerrel zárult a szolnoki Osztrovszki Ildikó olimpiai ezüstérmes zöldségfaragó és a nagyváradi Thurzó Zoltán zongoraművész közös koncertje a hétvégén, Nagyváradon.

Osztrovszki Ildikó és Thurzó Zoltán

Fotó: Fodor Orsolya

A két művész fellépése világpremier volt, mivel ezt a két művészeti ágat eddig még senki nem ötvözte a világon. A koncerten komolyzenei gyöngyszemek, közismert darabok, filmzenék csendültek fel, közben a zene ihletésére Ildikó görögdinnyéket faragott: fényben, gyertyafénynél, sötétben.

– A nézők dupla kivetítőn követhették az eseményeket – meséli Ildikó hazaérkezése után.

– Az egyiken a zeneművek történetéről olvashattak a vendégek, a másikon az én kezemet láthatták, egészen közelről.

Zoltán is minden mozdulatomat figyelte, az utolsó hangot is kitartotta, hogy együtt fejezzük be a „munkánkat”.

– Ő a darabot, én a faragást. A megméretésre egyébként összesen három hónapig készültem ötletekkel, gyakorlással, két hétig pedig mentálisan.

– Ebben Pogány Gábor Benő szobrászművész volt nagy segítségemre – idézte fel Osztrovszki Ildikó. Ő azt tanácsolta, csak arra koncentráljak, azt csináljam, amihez értek.

Véghez vittük a lehetetlent: összesen százkilenc kiló dinnyét faragtam meg a Zoltán által előadott zenékre, másfél óra alatt, a nézőknek pedig tátva maradt a szájuk.

Osztrovszki Ildikó és Thurzó Zoltán
Fotós: Fodor Orsolya

Szolnokról tizennyolcan utaztak el Nagyváradra, akik a koncert végén állva tapsolták meg a művészeket és a különleges produkciót.

– Szeretném, ha mihamarabb otthon, azaz Szolnokon is bemutatnánk ezt a kivételes előadást, melyre egyébként most öt országból érkeztek vendégek. Hiszen a látogatók között akadt olyan, aki Ausztriából, Olaszországból, Magyarországról, Szlovákiából és persze Romániából érkezett.

Ildikó egyébként hazaérkezése után sem pihen. A következő megméretésre gondolva, már ezen a héten elkezdi a felkészülést a jövő novemberi gasztronómiai világbajnokságra.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!