Szakma

2017.09.24. 16:30

Most megnézheti, keres-e annyit, mint egy segédmunkás – lehet, hogy meg fog lepődni

„Nem találunk kivitelezőt, mestert, szakembert!” Ismerős a panasz? Hiánycikk a jó szaki, aki pedig van, rendesen megkéri a munka árát – és miért is ne tenné, ha megteheti?

Képünk illusztráció

Forrás: Shutterstock

A JóSzaki.hu online alkalmazásával most megnézheti, keres-e annyit, mint egy vízszerelő, egy parkettás vagy ezek segédmunkásai.

Még az is lehet, hogy váltani támad kedve… Egyre többször tapasztaljuk, hogy számos munkára nem – vagy csak nagyon távoli határidővel – találunk megbízható iparost.

Ennek hátterében az áll, hogy a sok megbízás és az egyidejű munkaerőhiány miatt a mesterek válogatnak a megbízások között, egy részüket el se vállalják.

A JóSzaki.hu felmérése szerint országos szinten az iparosok 70 százalékkal több munkát tudnának elvállalni, mint amennyit most elvégeznek – ha lenne elég emberük.

Így aztán Magyarországon ma csaknem minden olyan vállalkozás munkaerőt keres, ahol a mester nem egyedül dolgozik. A kétkezi munkát igénylő szakmákban jellemzően minden harmadik ember hiányzik, de vannak foglalkozások és régiók, ahol ennél is rosszabb a helyzet.

Országosan az összes alkalmazottal dolgozó szaki 77 százaléka keres szakmunkást vagy segédmunkást, sőt 12 százalékuk tíz vagy annál is több munkást toborozna.

Mindez nemcsak a szakik, de a szakmunkások jövedelmét is alaposan megemelte. Az biztos, hogy sok irodai és szellemi munkakörben is érdemes elgondolkodni a váltáson.

Képünk illusztráció
Forrás: Shutterstock

A JóSzaki.hu interaktív alkalmazásával kiderítheted, mennyit kereshetnél segédmunkásként, beosztott szakmunkásként vagy önálló mesterként néhány közkeletű szakmában. Ha szorgalmas vagy, a szakmai előmenetel garantált. „Aki egy kicsit is ügyes, az maga is vállalkozik.

Aki pénzt akar keresni és jó szakmunkás, de fél a vállalkozástól, az kiment nyugatra. A maradékból válogathatunk, akik nem a legjobb szakemberek” – nyilatkozta egy mester a JóSzaki.hu felmérésében. Országos szinten a mesterek 20 százaléka mondja, hogy egy vagy több emberét azonnal lecserélné, ha tehetné, a lehetőség tehát adott.

A kutatás eredményei alapján A JóSzaki.hu egy olyan infografikát is közzé tett, ami tájegységekre lebontva mutatja be, miért tűntek el a mesterek Magyarországról.

Forrás: joszaki.hu

Forrás: joszaki.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!