SZOLNOK

2018.01.16. 16:30

Négysávosra szélesítik Szolnokon a Szántó körutat, és ez még csak a kezdet

Soron kívüli ülést tartott hétfőn a megyeszékhely közgyűlése. Ezen hat napirendi pontot tárgyaltak a képviselők. Egy, már nyertes pályázat támogatási szerződésének aláírását erősítette meg a testület annak az előterjesztésnek az elfogadásával, amely szerint 208 millió forintból – 100 százalékos támogatás mellett – valósulhat meg a „Még több ok, SzolnOK! – A helyi identitás és kohézió erősítése Szolnokon” elnevezésű program.

A projekt célja, hogy a helyi közösségek fejlesztése során elősegítse a településrészek közösségi kezdeményező- és cselekvőképességét. Vagyis kiemelten kezeli a közösségi szerepvállalásuk erősödését.

Egy elfogadott előterjesztésnek a lényege, amely által vitalitás praxisközösség alakulhat Szolnokon. Minderre – 100 százalékos támogatási intenzitás mellett – 150 millió forint áll rendelkezésre. A praxisközösséget hat felnőtt- és egy gyermek-háziorvosi

praxis alkotja.

Miután az építési és vízjogi létesítési engedélyek rendelkezésre állnak, és a közgyűlés elfogadta a „Szolnok Vár! – Szolnoki Várkerület turisztikai célú fejlesztése” elnevezésű projekt üzemeltetési koncepcióját, elindulhatnak a közbeszerzési eljárások.

Indul a „Zöldülő belváros Szolnokon” című projekt is, amely által megújul és „zöldül” a Hősök tere és környéke.

A fejlesztés eredményeként létrejövő felület egyúttal (piac jellegű) közösségi térként is funkcionálna, melyen kistermelők, kézművesek, népi mesterek portékáinak és termékeinek bemutatása érdekében, a „Helyi termékek vására” helyszíneként.

A projekt részeként a Szolnok Pláza előtti parkolót is átalakítják: a területen található transzformátorházat elbontják, és egy kisebb, felszín feletti transzformátorszekrény létesítésével megnőne a használható felületek nagysága, illetve lehetőség nyílna egy elektromosautó-töltőállomás kialakítására is.

A Hild János tér területén szabadtéri színpadot alakítanak ki. Egy tavalyi közgyűlési döntés eredményeként 2x2 sávosra bővül a Szántó körút a Csokonai és Pozsonyi út közötti szakaszán, s körforgalmat alakítanak ki a Szántó körút–Csokonai út kereszteződésében. Önkormányzati hasznosításba kerülhet az egykori Szolnoki Főiskola Ady Endre úti volt tornaterme.

Mészáros Géza

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!