Szolnok

2017.10.22. 15:25

Oláh Csengével, Szolnok diákpolgármesterével beszélgettünk

Jelenleg a Széchényi István gimnáziumba jár és nagyon várja már, hogy hozzákezdhessen a polgármesteri teendőihez.

Oláh Csenge, Szolnok diákpolgármestere

Fotó: Keresztesi Zsuzsi

Rengeteg ötlete van, amivel szeretné segíteni a fiatalokat. Hobbija a zongorázás és a kungfuzás, de mint említette egyre kevesebb ideje van ezen elfoglaltságokra.

– Mikor fogalmazódott meg benned, hogy diálpolgármester szeretnél lenni? Esetleg politikai pályafutásra készülsz?

– Őszintén szólva a politika nem érdekel, mert nagyon pártokra van tagolódva. A diákpolgármester a diákok érdekeit nézi. Az ötlet pedig onnan jött, hogy régóta benne vagyok a városi diáktanácsban és ismerem Katát és Andrist is (volt diákpolgármester).

– Ők szegezték nekem a kérdést, hogy lenne-e hozzá affinitásom, mert szerintük jó lennék benne. Mivel adtam a véleményükre így jelöltettem magam.

– Mik a terveid? Milyen feladatok hárulnak rád azáltal, hogy ilyen címet kaptál?

– Nagyon sok papírmunkával és sok plusz elfoglaltsággal jár. Kezdésnek novemberben lesz egy diákközgyűlés, ahol majd felállítjuk a kétéves tervünket. Ez legfőképp azt foglalja magában, hogy mit szeretnénk elérni, illetve hogy mik lesznek a céljaink. Persze az alap program is megvalósításra kerül, amit megígértem.

– Fiatal tehetségek felkarolása Szolnokon, képzőművészetben és zenei pályán egyaránt – sorolja az alapprogramokat Csenge.

– Nagyon szeretném még erősíteni az iskolák közötti kapcsolatot. Többször kerestek már fel bennünket olyan javaslatokkal, hogy jó lenne, ha több program lenne az iskolák között, ami segíthetné azt, hogy közelebbről megismerhessék egymást a fiatalok.

– Mesélj a diáktanácsról! Hogyan épül fel?

– Minden iskolában választanak egy DÖK vezetőt és ők vannak általában jelen a gyűléseken. Azonban bárkit szívesen látunk, akinek ötlete van, vagy hozzá tud szólni a dolgokhoz. Ez nem egy elit és zárt közösség.

– Nem nehéz felvenni velünk a kapcsolatot. Engem könnyen el lehet érni Facebookon, van egy oldalam, oda nyugodtan lehet írni. Két hetente vannak gyűléseink az Agórában vagy az Új nemzedékben, ami az árkádok alatt található.

– Hogyan működik ezeknek a megvalósítása? Ki segít benne?

– Elsőnek megvitatjuk a VDT-n az ötletet, hogy jó-e, kivitelezhető-e. Majd ha elfogadjuk, akkor továbbítjuk az ifjúsági referensnek, aki továbbküldi a polgármesteri hivatalnak. Szerencsére a város szinte mindig közreműködik az általunk előterjesztett ötletekben.

– Persze mindig meg kell várni, hogy engedélyt kapjunk rá, de mi tervezzük, illetve valósítjuk meg ezeket.

– Sajnos olyan támogatóink nincsenek, akik esetleg anyagi javakkal tudnának minket segíteni.

– Új Nemzedékkel szoktunk programokat szervezni, valamint egyéb ifjúsági szervezetek szoktak még minket megkeresni, így velük is dolgozunk. Igazság szerint a város a „támogatónk”.

Oláh Csenge, Szolnok diákpolgármestere
Fotós: Keresztesi Zsuzsi

– Szereted ezt csinálni?

– Igen, nagyon! Főleg, mikor látom a végeredményét annak, amit összehoztunk együtt a csapattal. Gyakran megyünk önkénteskedni is, oda is szívesen várunk mindenkit. Jó dolog másokat megismerni és segíteni az embereknek.

– Önkénteskedni? Mit értesz ez alatt?

– Igen, ahhoz hogy leérettségizz, kell 50 óra közösségi szolgálat. Az elgondolás jó csak, ezzel az a baj, hogy kötelező és a diákok nem biztos, hogy érzik mi ennek a jelentősége. Nem feltétlen azért csinálják, mert szeretnének másokon segíteni, hanem mert kötelező.

– Meddig tart a mandátum? Mik a jövőbeni terveid ha lejárt?

– Két évre szól, szóval pont elvégzem majd a gimnáziumot, mire lejár. Grafikusművész szeretnék lenni, több egyetemet is néztem már, de kikérem majd a rajztanárom véleményét. A Nyíregyházi Egyetem és a Budapesti Metropolitan Egyetem keltette fel az érdeklődésem leginkább.

B.Z.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!