JÁSZBERÉNY

2017.09.09. 11:25

Példaértékű a a jászsági vállalkozások fejlődése

A jászsági vállalkozások gazdasági eredményei kiemelkednek a megye, a régió vállalkozásainak teljesítményéből.

A vállalatok standjainak megtekintése mellett lehetőség nyílt kézműves termékek megismerésére, kóstolására is

Fotó: Banka Csaba

Folyamatos bővülés, növekedés jellemzi a vállalkozások munkáját – hangoztatták pénteken a hetedik alkalommal megrendezett Jász Expo és Fesztivált köszöntők.

A vásárt megnyitó Marczinkó Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára pedig a hazai gazdaság nagyarányú, 4,3 százalékos növekedését prognosztizálta a következő esztendőre.

A vásár felvezetéseként a Jászsági Menedzser Klub Egyesület szervezett gazdasági fórumot, amelyen a helyettes államtitkár kiemelte az év első hét hónapjában regisztrált adatok alapján már most 3,5 százalékos a gazdasági növekedés az előző évhez képest, ami az év végére tovább emelkedhet, jövőre pedig az éves teljesítménynövekedés elérheti a 4,3 százalékot.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy az egyre fogyó munkaerő – Jászberényben például az álláskeresők száma 497 fő, az állásajánlatok pedig elérik az ezres nagyságrendet – a vállalatoknak egy paradigmaváltáson kell keresztülmennie.

Az olcsó, összeszerelést végző munkaerő helyett a jól képzett, modern ismeretekkel rendelkező szakemberekre lesz szüksége. Egyre nagyobb teret nyer majd az automatizálás, a vállalatirányítás digitalizálása.

Az érdeklődő cégvezetőket, gazdasági szakembereket az uniós pályázati keretekről, illetve a már megnyílt tőkeprogramok finanszírozási lehetőségeiről tájékoztatta.

A jászsági gazdaság eredményeit a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kereskedelmi és Iparkamara általános alelnöke, Szatmári Zoltán mutatta be. Rámutatott, hogy a munkaerőhiány okozta problémák enyhítésére a produktivitással, a hatékonyság növelésével lehet választ adni.

A vásár résztvevőit dr. Szabó Tamás polgármester köszöntötte, Pócs János országgyűlési képviselő pedig a térség vállalkozásainak példaértékű fejlődését méltatta.

A vállalatok standjainak megtekintése mellett lehetőség nyílt kézműves termékek megismerésére, kóstolására is
Fotós: Banka Csaba

Rámutatott, hogy a Jászság vállalkozásai immár 17 ezer munkavállalónak teremtenek álláslehetőséget, és a cégek már jóval erősebbek, mint voltak a válságot megelőzően.

A „Jászság-sziget” vállalkozásait, lakóit köszöntötte Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei közgyűlés elnöke. Úgy vélte a térség gazdasága – ahogy egy sziget a tengerből – kiemelkedik a környezetéből.

A teljesítmény pedig az itt élők kitartásának, szorgalmának és pozitív hozzáállásának az eredménye. Mint mondta a megye gazdasági eredményeinek dicsérete sok tekintetben egyet jelent a Jászság gazdasági teljesítményének a dicséretével.

A vásárt hivatalosan megnyitó Marczinkó Zoltán helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy az ország helyzete stabil, kiegyensúlyozott gazdasági növekedésre lehet számítani.

A kormány pedig olyan működési környezetet, jogi feltételeket teremt, amelyek elősegítik és támogatják a vállalkozások működését. Bejelentette, hogy jövőre 257,4 milliárd forintot fordítanak a költségvetésből vállalkozásfejlesztésre.

Idén Nyíregyháza a díszvendég

Az idei vásár és fesztivál díszvendége Nyíregyháza. Az erről szóló díszoklevelet dr. Szabó Tamás, Jászberény polgármestere nyújtotta át nyíregyházi kollégájának, dr. Kovács Ferencnek.

A megyei jogú város első embere reményét fejezte ki, hogy tovább bővül a két település közötti kapcsolat. A gazdasági területen a legfontosabb hidat jelenleg az Electrolux és a Jász Plasztik üzemei jelentik.

Épp azért örült a bemutatkozási alkalomnak, mert a vállalkozások újabb lehetőségeket fedezhetnek fel a kistérségben.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!