Mezőtúr

2017.12.11. 17:25

Mostantól büntethető az a hajléktalan Mezőtúron, aki a tiltott helyeken életvitelszerűen tartózkodik

Elhanyagolt külsejű férfi fagyoskodik a mezőtúri főtéren, a járókelők lehetőleg nagy ívben kikerülik. Nincsenek hozzászokva a hajléktalan látványához, ahhoz túl kicsi ez a város.

Képünk csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

– Egy ekkora településen még szinte mindenki ismer mindenkit – magyarázta az egyik boltból kilépő asszony.

– A családok, jó ismerősök összetartanak, segítik egymást. Szerintem itt senkinek sem kellene odáig jutnia, hogy hajléktalanná váljon, valaki biztosan befogadja azokat, akik nagyon szegény sorsúak.

Talán ez vezérelhette az önkormányzat képviselő-testületét is, amikor nemrégiben ismét módosította a közösségi együttéléssel kapcsolatos rendeletét. Ebben jelentős mértékben szigorította a közterületen való tartózkodás szabályait.

– Számos különböző módon segíti a város azokat, akik átmenetileg vagy akár huzamosabb ideig önerejükből nem tudják fenntartani magukat – mondta el kérdésünkre válaszolva Herczeg Zsolt polgármester.

– Vannak támogatási formák, közel százharminc, különböző igényekhez iga­zodó önkormányzati bérlakást tartunk fenn, természetbeni juttatásokra is lehetőség nyílik.

– Úgy gondoljuk, ezek mellett nem kell eltűrnünk, hogy a város központjában kéregetőkkel találkozzunk. Ha például valakit albérlettel segítünk, idősek otthonában helyezünk el, de ő mégsem kér belőle, s inkább az utcán húzza meg magát, arról kijelenthetjük, hogy nem tartja be a közösségi együttélés alapvető szabályait.

– Ezért döntöttünk arról, hogy a közvetlenül belvárosi utcákon, illetve az egészségügyi, oktatási, kulturális intézmények közelében büntethető legyen, ha valaki életvitelszerűen tartózkodik ott.

Képünk csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

Amint a polgármester hozzátette, kényszerű intézkedésről van szó, s nagyon bíznak benne, hogy igen ritkán kerül majd sor rá, hogy a rendelet betartatására kényszerüljenek.

Nyilván az is esetleges, hogy be tudják-e hajtani később a kiszabott bírságokat, ám a most hozott szabályozás mindenképpen lehetőséget nyújt arra, hogy hatósági úton lépjenek fel azokkal szemben, akiknél erre szükség van.

Számos önkormányzati támogatási forma létezik

Mezőtúron a települési támogatások számos formája létezik, így lakhatási támogatásra, rendkívüli élethelyzetben nyújtott segélyre éppúgy nyújthatnak be pályázatot a rászorulók.

Emellett gyógyszer- vagy éppen tüzelőtámogatásra is lehetőség nyílik, sőt ezen túl az önkormányzat közmunkaprogramja keretében kitermelt nagy mennyiségű ap­rí­ték­ból igény szerint vihetnek tüzelőanyagot a mezőtúriak. Mindezek mellett önkormányzati kölcsönként is kérhető nagyobb összeg.

Ilyenkor a helyhatóság fizeti ki a szolgáltató felé esedékes összeget (például bekötési díj), melyet az ügyfél a későbbiekben részletben az önkormányzatnak törleszt.

Az önkormányzati lakások pedig azok számára nyújtanak megoldást hosszabb-rövidebb időszakra, akiknek a lakhatásuk került veszélybe. Ezek között lakótelepi bérlakások és kertes házak egyaránt vannak, s fiatalok életkezdését éppúgy segíthetik, mint krízishelyzetbe került családok mindennapjait.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!