KUNSZENTMÁRTON

2017.08.12. 18:20

Sokáig a templomban rejtegette lobogóját a kunszentmártoni egyesület

Nyolcvan évvel ezelőtt, 1937. augusztus 1-én alakult meg Gecse ­István káplán vezetésével a Kunszentmártoni Katolikus Földműves Ifjúsági Egyesület – számolt be a helyieknek kutatási eredményeiről ifj. Benke Tibor.

Az egyszerűen csak agrárifjakként vagy KALOT-ként emlegetett egylet néhány éves működése mély nyomot hagyott a város életében, hiszen számos helybelinek tartottak szakmai továbbképzéseket a téli időszakban, de gyakorlati jellegű mezőgazdasági tanfolyamokat és vitaesteket is szerveztek a mezőgazdaság iránt érdeklődőknek.

Az ötvenfőnyi lelkes társaságot az egyház támogatta, de mindvégig önállóan dolgoztak egészen 1943-ig, legalábbis addig vezették jegyzőkönyveiket. 1946-ban aztán betiltották az egyesület tevékenységét, míves lobogójukat ekkor a templomban rejtették el.

Lefejtve róla a tiltott jelvényt, a legutóbbi időkig az augusztus­ ­20-i kenyéroltár terítőjeként használták. 2015-ben Kövesdy Zsolt plébános átadta a gazdakör ifjú képviselőinek. Azóta emlékeznek meg az egyesületről, melyről ma már a városi könyvtárban is olvasható sok érdekesség.

J. Zs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!