VESZÉLYES HULLADÉKOK

2018.01.16. 17:30

Súlyosan környezetszennyező, mégis sokan a lefolyóba öntik

Mindannyian tudjuk, hogy az ezekben a hónapokban használt fagyálló és a fáradt olaj erősen környezetszennyező anyagok, arról azonban már kevesebb információnk van, hogyan lehet ezektől legális módon megszabadulni.

Czakó Nóra

A szervizekben leengedett motorolajjal szigorúan el kell számolni A kép csak illusztráció

Forrás: Shutterstock

Nyílt titok, hogy sokan a környezetre veszélyes motorolajat, illetve fagyállót egyszerűen csak a lefolyókba öntik vagy a kukába dobják, de az sem ritka, hogy a kert végében landol vagy elégetik.

Az egyik szolnoki autószerelő műhely vezetője érdeklődésünkre elmondta, nagyon szigorú szabályok szerint kell elszámolniuk a szervizeknek a fáradt olajjal.

Nyilvántartást vezetnek arról, hogy hány litert használnak fel, a fáradt olajat pedig külön, elkülönített helyen, zárható hordókban kell tárolni, hogy illetéktelen személy ne juthasson hozzá.

– Nemcsak magára az olajra vonatkoznak azonban szigorú szabályok, ugyanis minden veszélyes hulladékkal, például olajos ronggyal, akkumulátorral, is el kell számolni. Emellett külön kell gyűjteni az olajat, az olajszűrőket és minden olyan rongyot, amelyet a munka során felhasználtunk – fejtette ki a szakember, aki úgy tudja egyébként, hogy talán a benzinkutak némelyikén le lehet adni a veszélyes olajszármazékot.

A töltőállomások honlapján azt olvashatjuk, hogy a fáradt olaj környezetre ártalmas, ezért szakszerű begyűjtést, szállítást és kezelést igényel. A kenőanyagok felhasználása során szennyeződések halmozódhatnak fel, amelyek az egészségre, környezetre nézve kockázatot jelentenek.

Érdekességként megemlíthető, hogy egy liternyi fáradt olaj egymillió liter édesvizet, azaz körülbelül ötven ember évi ivóvízkészletét változtathatja szennyvízzé. A víz tetején pedig megakadályozza az oxigénáramlást, így súlyos károkat okozhat a növény- és állatvilágban.

A részvénytársaság biztosítja a fáradt olaj és a kapcsolódó veszélyes hulladékok begyűjtését és ártalmatlanítását.

A töltőállomáson leadható hulladékok többek között a fáradt olaj, használt kenőzsír és fagyálló, fékfolyadék, olajos rongy, használt olajszűrők, üres olajos és kenőzsíros lemezhordók, polietilén flakonok és kannák.

Találtunk azonban egy kis „szépséghibát” a történetben. Szerepelnek a honlapon azok az üzemanyagtöltő állomások, amelyeknél leadhatja a magánember a veszélyes olajszármazékot. Megyénkben csupán Jászberényben, a Szolnoki utcában található egy ilyen átvevő benzinkút.

A szervizekben leengedett motorolajjal szigorúan el kell számolni
A kép csak illusztráció
Forrás: Shutterstock

Kiss Zsófiától, az NHSZ Zounok Zrt. marketingasszisztensétől megtudtuk, a háztartásokban keletkező fáradt olajat a hulladékudvarokban veszik át, azonban fagyálló folyadék leadására még nem volt példa. Inkább akkumulátorokat szoktak leadni, az autók otthoni karbantartásából kifolyólag.

– Díjmentesen csak a háztartásokban keletkező mennyiség adható le. Ez a korábbi jogszabály szerint 100 kilogramm, azonban nagyobb mennyiségű veszélyes hulladékot megrendelésre is elszállítunk, például a gazdasági szervezetektől. Társaságunk öt hulladékudvart üzemeltet. Abonyban, Mezőtúron, Törökszentmiklóson egyet-egyet, Szolnokon pedig kettőt. Egyet a felső-szandai réten, egyet a Széchenyi körúton – sorolta Kiss Zsófia.

A hulladékudvarokban többek között a következő hulladékok adhatók le: ásványolaj alapú és klórvegyületet nem tartalmazó vagy szintetikus vagy biológiailag könnyen lebomló motor-, hajtómű- és kenőolajok; veszélyes anyagokkal szennyezett csomagolási hulladékok (például üres olajos kanna), elemek és akkumulátorok.

Súlyosan károsítja az élővilágot a fáradt olaj

A veszélyes hulladékok begyűjtését vállaló töltőállomás honlapján arra is felhívják a figyelmet, hogy a fáradt olajat szivárgásmentes, lezárt hordóban vagy műanyag kannában kell tárolni. Emellett mindent meg kell tennünk azért, hogy ne kerüljön közcsatornákba, mert a szennyvíztisztítók nincsenek felkészítve az ártalmatlanítására. Ne keveredjen bele a kommunális hulladékba se, mert ezzel veszélyezteti környezetünket és embertársaink egészségét. Ne kerüljön folyókba, patakokba, tavakba, természetes vizekbe, mert súlyosan károsítja az élővilágot. Szintén fontos, hogy ne legyen tüzelőanyagként „olcsó energiaforrás”, mert súlyos légszennyezést okoz. Emellett ne kerüljön a földre, mivel a környezet maradandó károsodása mellett komoly egészségügyi kockázatot jelent.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!