TÚRKEVE

2017.08.12. 17:20

Szemétkupacok csúfítják Túrkevét, sokan fényes nappal szabadulnak meg a limlomoktól

Illegálisan lerakott szemétkupacok csúfítják el Túrkeve külterületi részeit. Ahhoz, hogy végleg eltűnjenek, nem elegendő időről időre eltakarítani ezeket, szemléletváltás is szükséges.

A településen megelégelték az illegális szemétkupacokat, ezeket hamarosan felszámolják

Fotó: Mészáros János

– Érdemes eljönni felénk és megnézni, mi minden csúfítja el ezt a területet – panaszkodott egyik olvasónk.

– Mindenfelé szeméthalmokba ütközik a szemünk. Hosszú évek óta használják egyesek hulladéklerakónak a mélyebben fekvő területeket, olykor nem is gondolnánk, milyen jól öltözött emberek rakodnak ki a drága autóikból, hogy megszabaduljanak a limlomoktól.

Valóban nem kell sokáig autózni ahhoz a városban, hogy hulladékkupacot találjunk. A település több pontján is vannak olyan illegális lerakók, amelyeket egyesek hosszú ideje arra használnak, hogy itt szabaduljanak meg feleslegessé vált lomjaiktól, a szél pedig messzire hordja szét a szemetet.

Az önkormányzat azonban nemrégiben megkezdte a lerakók felszámolását. Remélhetőleg véglegesen.

– Nézzenek csak szét, akad itt szinte minden – invitál kissé keserű mosollyal egy közelben lakó férfi.

– Kidobott hűtőszekrénytől a feslett autóabroncsig számos hulladék szennyezi a környezetet.

„Előfordul, hogy fényes nappal hozzák ide a szemetet, különösebben nem is zavarja őket, hogy esetleg meglátja őket valaki.”

A településen megelégelték az illegális szemétkupacokat, ezeket hamarosan felszámolják
Fotós: Mészáros János

– Örülök, hogy végre eltűnik innen a gazzal félig benőtt illegális lerakó. Talán így már elmegy a kedvük a szemetelőknek attól, hogy újra idehordják a kidobásra ítélt lomjaikat.

– Jó ideje bosszant már engem is a látvány, ám igazán nem egyszerű felszámolni ezeket az illegális lerakókat – mondta el honlapunk kérdésére válaszolva Magos Vilmos alpolgármester.

– Most rászántuk magunkat, hiszen borzasztóan elhanyagolttá teszik a város képét. Az önkormányzat még tavaly vásárolt egy grédert, amely jelentős mértékben segíti a munkánkat, csökkenti a rekultiváció költségeit. Ez azonban csak a talaj rendezését segíti az érintett területeken, a szemét elszállítása, ártalmatlanítása további komoly összegekbe kerül.

– Mégis belevágtunk a munkába, feltett szándékunk, hogy mielőbb eltakarítjuk a települést elcsúfító hulladékot. Ahhoz azonban, hogy végleg eltűnjenek ezek a szeméthalmok, valószínűleg még jó néhány esztendőre, és nem utolsó sorban az emberek szemléletváltására van szükség. Akkor talán valóban tisztábbá válik a környezetünk.

Kamerákat is felszerelnek

Hiába költ az önkormányzat milliókat a hulladéklerakók felszámolására, a szemétnek bizony van egy olyan „rossz szokása”, hogy igen gyorsan újratermelődik, ha nem ügyelünk. Ezt szeretnék megelőzni azokkal a térfigyelő kamerákkal, amelyet a szóban forgó helyszínekre terveznek felszerelni. Így már valószínűbb, hogy kevesebben szánják majd rá magukat, hogy ily módon szabaduljanak meg szemetüktől. Ha pedig mégis, a kamerák felvételei alapján könnyen beazonosíthatóvá válik majd, melyik kupacnak ki lehet a gazdája.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!