ILLEGÁLIS SZEMÉTLERAKÁS

2017.10.20. 06:58

Szemétkupacok és huligánok borzolják a kedélyeket Újszászon

Az illegális hulladéklerakás problémája Újszászt sem kerüli el. Időről időre feltűnnek nemkívánatos szemét- és építésitörmelék-kupacok. A kertvárosi rész végén, a régi szemétlerakónál, de már a kisvárosba vezető út mentén is rontja a látványt a hulladék.

Jó néhány helyen szembesülnek az illegális lerakókkal a polgárőrök

Fotó: Csabai István

– Általában a külterületeknél tapasztaljuk, hogy rendszeresen hordanak oda hulladékot, többek között az egykori hulladéklerakó területére, a Nagy út végére – mutatott rá a problémára Molnár Péter polgármester.

– A Tápió melletti részen van egy öthektáros terület, ami most rekultiváció alatt áll. Valamikor volt rá engedélyünk, hogy itt gyűjthessünk hulladékot, az utóbbi időben azonban nem kaptunk engedélyt, de úgy látszik, sokan ezt a mai napig sem veszik figyelembe.

– De a 32-esről lekanyarodó út mindkét oldalán vagy a Tápiógyörgyei út végén is gyakran találnak szemetet. A kertvárosi területen is összeszedtünk tavaly jó néhány köbméter hulladékot, legtöbbet a Nyár utca környékén szórták el – sorolta a polgármester.

– Legtöbbször építési törmeléket hordanak szét, betont, vályogot, cserepeket, de minden egyéb is felbukkan. Akad háztartási szemét is, abból legtöbbet idén a parkerdő környékéről gyűjtöttük össze, az augusztusi speciális futóverseny előtt.

– Ezt a szemetelést azért nehéz megérteni, mert a házaktól mindenféle hulladékot szelektíven elszállítunk ingyen, még a vállalkozókét is. Az illegálisan lerakott szemét eltávolítása pedig komoly anyagi terhet ró az önkormányzatra.

Konka Csaba, a helyi polgárőr egyesület elnöke elmondta, leginkább éjjel, hajnalban jelennek meg ezek a nemkívánatos kupacok.

Jó néhány helyen szembesülnek az illegális lerakókkal a polgárőrök
Fotós: Csabai István

– Ha belefutnánk ilyen eseménybe, nyilván, nem hagynánk. Olyan már megtörtént, hogy messziről láttuk, amint épp lerakodtak, jelentettük is az esetet, volt, aki ellen eljárás is indult. De legtöbbször csak a szemetet találjuk meg, ilyenkor felhívjuk rá a polgármesteri hivatal figyelmét – számolt be róla Konka Csaba.

Egészen másfajta hulladék keletkezése is borzolja időről időre a helyiek kedélyét: hétvégente alkoholizáló fiatalok rendszeresen padokat vernek szét, de egyéb utcabútorokban is kárt tesznek, rongálnak a játszótereken is, sőt, a jelzőtáblák kihúzogatása a földből is dívik.

A közutak mentén is előbukkannak

A közutak mentén, a gaz, télen a hó takarásában, a bokrok alatt is rengeteg szétdobált szemét rejtőzik.

– A 32-es főút mentén, az Újszászt és Abonyt összekötő út vonalán is érdemes megnézni az árkokat, a bokrok alját – hívta fel rá a figyelmet Konka Csaba. – Télen is mikor elolvad a hó, rengetet eldobált szemetet látni. Szerintem az lenne a jó megoldás, ha a közútkezelő is foglalkoztathatna olyan közmunkásokat, akik időről időre végigjárják ezeket a szakaszokat és eltakarítják a hulladékot.

 Kovács Berta

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!