KUNMADARAS

2017.11.23. 06:54

Szőlőből faragni? – a kunmadarasi Gelei Tamásnak ez is megy

A központi konyhán szakácsként dolgozó Gelei Tamás rendszeres résztvevője a Karcagi Birkafőző Fesztiválnak, ahol szinte minden évben éremmel jutalmazza a zsűri pörköltjét.

Gelei Tamás

Fotó: Daróczi Erzsébet

Két éve azonban újabb szenvedélye van a főzés mellett, a zöldség-gyümölcs faragás, szobrászat. A Kunmadarasi Ízek főzőcsapat tagjaként minden versenyre készít valami faragást is meglepetésként, azzal díszítve a versenyportát.

Legutóbb három óra alatt sonkatökből kifaragta a kunmadarasi címerben szereplő turulmadarat is.

– Pár éve láttam egy séfet, aki zöldségből faragott, ez indított el arra, hogy leüljek a számítógép elé, és megtanuljam internet segítségével az alapokat.

– Ma már megvan a kellő rutin, s nagyon szeretek községi rendezvényeken, lakodalmakon faragni. Imádom a dinnyét, nagyon szeretek vele dolgozni.

Gelei Tamás
Fotós: Daróczi Erzsébet

– A feleségem is támogat ebben, inspirál, hogy csináljak még újabbakat, így elfogadja, hogy nem olcsó a speciális szerszám hozzá. A legbüszkébb a kunhegyesi Mihály-napra készített kompozíciómra vagyok, ahol édesburgonyából céklából, tökökből dinnyéből készítettem el egy hatalmas zöldség-gyümölcs szobrot.

– Egyébként a szőlőt is meg lehet faragni, csak elég nagy szem kell hozzá, de retekből, szamócából is tudok rózsát készíteni, mindent fel lehet használni. Amikor elfogyasztják a kompozíciómat, nem fáj a szívem, örülök, hogy örömet szerezhetek – mondja Tamás, aki legközelebb Szerbiába megy versenyre faragni, Rácz Túrkevei Lajossal.

D. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!