2017.11.23. 06:54
Szőlőből faragni? – a kunmadarasi Gelei Tamásnak ez is megy
A központi konyhán szakácsként dolgozó Gelei Tamás rendszeres résztvevője a Karcagi Birkafőző Fesztiválnak, ahol szinte minden évben éremmel jutalmazza a zsűri pörköltjét.
Gelei Tamás
Fotó: Daróczi Erzsébet
Két éve azonban újabb szenvedélye van a főzés mellett, a zöldség-gyümölcs faragás, szobrászat. A Kunmadarasi Ízek főzőcsapat tagjaként minden versenyre készít valami faragást is meglepetésként, azzal díszítve a versenyportát.
Legutóbb három óra alatt sonkatökből kifaragta a kunmadarasi címerben szereplő turulmadarat is.
– Pár éve láttam egy séfet, aki zöldségből faragott, ez indított el arra, hogy leüljek a számítógép elé, és megtanuljam internet segítségével az alapokat.
– Ma már megvan a kellő rutin, s nagyon szeretek községi rendezvényeken, lakodalmakon faragni. Imádom a dinnyét, nagyon szeretek vele dolgozni.
– A feleségem is támogat ebben, inspirál, hogy csináljak még újabbakat, így elfogadja, hogy nem olcsó a speciális szerszám hozzá. A legbüszkébb a kunhegyesi Mihály-napra készített kompozíciómra vagyok, ahol édesburgonyából céklából, tökökből dinnyéből készítettem el egy hatalmas zöldség-gyümölcs szobrot.
– Egyébként a szőlőt is meg lehet faragni, csak elég nagy szem kell hozzá, de retekből, szamócából is tudok rózsát készíteni, mindent fel lehet használni. Amikor elfogyasztják a kompozíciómat, nem fáj a szívem, örülök, hogy örömet szerezhetek – mondja Tamás, aki legközelebb Szerbiába megy versenyre faragni, Rácz Túrkevei Lajossal.
D. E.