TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2017.07.23. 08:26

Tisztított szennyvíz folyhatott a Szajoli I. főcsatornába

A szivárgást áprilisban már megszüntették, azt azonban továbbra sem tudni, mekkora mértékben károsodott a Szajoli egyes főcsatorna, más néven Tinóka-ér és környezete, miután év elején meghibásodott az egyik iszapprés a közeli szennyvíztelepen. A szennyvíztelepet üzemeltető vízműveknek nyár végéig kell elküldenie az erről szóló jelentést a katasztrófavédelemnek.

Illusztráció

– Nagyon büdös volt a környéken, a Tinóka-­ér vize akkoriban barnás-­szürkés volt – emlékszik vissza a szennyezés időszakára a törökszentmiklósi Fáy-lakótelepen az egyik itt élő, középkorú hölgy.

A város belterületén csordogáló Tinóka-ér, hivatalos nevén Szajoli I. főcsatorna Szajolon keresztül a Tiszába torkollik. Kezelője a Közép-­Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság, ide érkezett a lakossági bejelentés, még áprilisban.

– A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság szakemberei az előzetes helyszíni bejárás alkalmával megállapították, hogy jelentős szennyezőanyag-terhelés érte a víztestet, s feltehetőleg a törökszentmiklósi szennyvíztisztító telepről származó, rossz minőségű szennyvíz okozza a vízminőség romlását, a barnás-szürkés elszíneződést, a bűzt és a felhabzást – tájékoztatta honlapunkat a történtekről a vízügyi igazgatóság.

– Másnap a területileg illetékes vízügyi hatósággal, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közös, mintavételezéssel egybekötött ellenőrzés alkalmával arra is fény derült, hogy a szennyvíztisztító telepen nem üzemelt az úgynevezett iszapprés, a fölös iszapot használaton kívüli medencékben gyűjtötték.

„Ennek ellenére jelentős mennyiségű iszap és magas lebegőanyag-tartalmú tisztított szennyvíz került a befogadóba, a Szajoli I. főcsatornába, amit a vízminták elemzése egyértelműen alátámasztott.”

Később az is kiderült, hogy az iszapprés még februárban meghibásodott – írja a Kötivízig.

Az igazgatóság a szennyezés miatt másodfokú vízminőségi kárelhárítási készültséget rendelt el, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, mint vízügyi hatóság pedig határozatban kötelezte az üzemeltetőt a vízjogi üzemeltetési engedélyben rögzített üzemállapot helyreállítására.

– A Kötivízig 2017. április 6-i bejelentése után a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság Vízügyi Hatósága helyszínen vett minta és vizsgálat alapján megállapította, hogy a törökszentmiklósi települési szennyvíztisztító úgynevezett rendkívüli üzemállapotban működik.

– Ez azt jelenti, hogy műszaki okok miatt a kibocsátott szennyvíz minősége nem teljes mértékben felelt meg az előírásoknak. Hatóságunk kötelezte az üzemeltetőt a megfelelő műszaki állapot helyreállításra, ami április 19-ig meg is történt – áll a katasztrófavédelmi igazgatóság szűkszavú közleményében.

Az ügyben a törökszentmiklósi önkormányzat tájékoztatást kért a szennyvíztelepet üzemeltető Tiszamenti Regionális Vízművektől.

– A Katasztrófavédelmi Igazgatóság arra kötelezi a TRV Zrt.-t, hogy miután megszüntette a szennyezést, dokumentálnia kell azt, hogy milyen mennyiségű szennyeződés került a vízbe, ez mekkora károkat okozott, mekkora területen szükséges kármentesítést végezni – mondta el honlapunknak Markót Imre polgármester, miután megkapta a tájékoztatást arról, hogy az üzemeltetőnek milyen kötelezettségei vannak a káresemény kapcsán.

– Ezt a zárójelentést az üzemeltetőnek augusztus 31-ig kell leadnia a Katasztrófavédelmi Igazgatóságnál, ezután kerülhet sor a tényleges kártalanítási munkálatokra, a terület rehabilitációjára – tette hozzá a polgármester.

FRISS:

Az ­eredeti üzemállapot ­visszaállítása után, egy májusi mintavétel azt mutatta ki, hogy a Tinóka­ vize már nem szennyezett. A további meghibásodás elkerülése érdekében a vízművek már elkezdte a telep fejlesztési munkálatait is. Ezt a Tinóka-ér tavaszi szennyezését okozó szennyvíztelep üzemeltetője, a Tiszamenti Regionális Vízművek Zrt. válaszolta honlapunknak.

– A Törökszentmiklós városi­ szennyvíztisztító telepen az iszapvonal fejlesztését is magában foglaló beruházás a munkaterület átadásával megkezdődött. Az iszapvíztelenítő rendszer üzembiztonságának növelését célzó korszerűsítés során – a jelenleg is üzemben lévő mellett – megépül egy új iszapprés – áll a társaság válaszában.

Ezzel, mint írják, minimálisra csökken a rendkívüli szennyeződés esélye. Ugyanakkor kiépül egy iszapszárító berendezés is, ennek köszönhetően a keletkezett préselt szennyvíziszapnak tovább csökkenthető a víztartalma, ezzel is csökkentve az egyéb hatásokat.

Megszűnt, majd újraindult a nyomozás

Az ügyben környezetszennyezés miatt feljelentést tett a rendőrségen Fejes Tibor jobbikos önkormányzati képviselő.

– Bár a Törökszentmiklósi Rendőrkapitányság bűncselekmény hiányában megszüntette a nyomozást, az ügyészség ezt nem tartotta megalapozottnak, és újraindíttatta a nyomozást környezetszennyezés miatt, jelenleg itt tart az ügy – mondta el honlapunknak a képviselő.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!