RÚDSPORT

2017.12.15. 13:44

Tudta, hogy ez sport, nem pedig tánc? – ráadásul a magyarok nemzetközi szinten a sportág élén járnak

Napjainkban egyre gyakrabban választják a nők a rúdsportot, mint mozgásformát országos és szolnoki viszonylatban is.

Hutter Zsófia

– A rúdsport növeli a testi erőnlétet, mivel saját testsúlyunkat használjuk a rúdon ellenállásként – kezdte Kozma Nikolett edző, a stúdió tulajdonosa.

– Ebből következik a hatékony izomépítés, zsírégetés, majd az elmaradhatatlan gyönyörű nőies, sportos alak. A sportág kialakulása az 1920-as évekre tehető, amikor az utazó cirkuszok akrobatái a sátor tartórúdját használták előadásuk kellékeként.

Szolnokon a stúdió ötödik éve működik, áprilistól Kozma Nikolett üzemeltetése alatt.

Tanítványai azóta számtalan versenyen megmérettették magukat, kiváló eredményekkel, folyamatosan elhozva az első helyért járó díjakat.

Nemzetközi viszonylatban a magyarok a sportág élén járnak.

A rúdsport erő- és hajlékonysági elemekből, illetve a mozdulatok összekötéseiből és akrobatikus gyakorlatokból áll. Fejleszti az állóképességet, növeli a kitartást, az önbizalmat.

Mint azt az edző hozzátette, a sportolók sikerélményeik által energikusabbak mind a sportban, mind a hétköznapokban egyaránt. Bárki elkezdheti, ugyanis szintrendszerének köszönhetően nincs szükség előképzettségre.

Mindent az alapoktól sajátítanak el és erősödnek a nehezebb, komplexebb feladatokhoz. Nincs sem testalkathoz, sem nemhez, sem életkorhoz kötve. A szolnoki stúdióba 6–52 éves korig járnak edzeni.

Ez a sportág egy többszörösen összetett sport, tele kihívásokkal és motivációval, amiben a hajlékonyság, az erő és a nőiesség egyszerre megmutatkozik.

– Napról napra fejlődünk, lépésről lépésre valósítjuk meg céljainkat, és átlépjük saját határainkat – vallja Kozma Nikolett.

Ennek bemutatásaként rendezték meg az elmúlt hétvégén a házibajnokságukat, ahol a sportolók tudásukhoz mérten a legnehezebb, legszínvonalasabb trükkjeiket mutatták be.

– A jövő év elején lesz immáron két éve, hogy elkezdtem a rúdsporttal foglalkozni – árulta el honlapunknak Szabó Lilla Laura, aki szintén bemutatkozott a házibajnokságon.

Szabó Lilla Laura immár közel két éve versenyszerűen űzi a rúdsportot, és a szolnoki házibajnokságon is ízelítőt adott a tudásából
Forrás: Beküldött fotó

– Már az első órán éreztem, hogy ez több lesz, mint csak egy sport. Így is lett. Nem csak a külsőt fejleszti, hanem a belsőt is. Alázatra, kitartásra tanít.

Mint elmondta, az eltelt két év alatt volt lehetősége magyar bajnokságon is részt venni, ahol helyezést ugyan nem ért el, de az élmény nagyon sokat jelentett neki.

– Nagyon megtaláltam magam ebben a sportban, amiben sokat segített Niki, az edző – folytatta.

– Könnyen és gyorsan kiismeri az embereket, és annak megfelelően foglalkozik velük. Itt nem számít, hogy ki mikor kezdte, ki milyen előélettel rendelkezik. Építjük egymást, segítjük egymást és senki nem jobb a másiknál.

„Itt csak magadnál lehetsz jobb, ezért kell hajtani.”

Lilla elárulta, hogy sajnos még mindig sok az előítélet ezzel a sporttal kapcsolatban, de megtanulta kezelni. Sokan még mindig csak a rúdtáncot látják benne, de emellett észrevehető, hogy egyre többen elfogadják, hogy ez sport és nem tánc.

Szabályba foglalják a szolnokiak elemét

A szolnokiak minden évben képviselik magukat a magyar bajnokságon, amely a Nemzetközi Rúdsport Szövetség (IPSF) hivatalos magyarországi vb-kvalifikációs versenye.

Idén az IPSF versenyszabályzatába a kötelező elemek közé, a RúdSport Stúdió Szolnok által beküldött kettő, páros elemet választottak be.

Hutter Zsófia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!