TÖRÖKSZENTMIKLÓS

2017.08.21. 17:25

Pályázat: megmentenék az enyészettől az egykori tanyasi iskola épületét

Újra élettel telhet meg az éppen negyven éve bezárt bartapusztai tanyasi iskola. Az önkormányzat mintegy 30 millió forintot nyert az épület felújítására, a tervek szerint a volt iskolából népház, vagyis közösségi tér lesz.

Csőke György valaha ebbe az iskolába járt, szívügye az épület felújítása

Fotó: Molnár-Révész Erika

– Jó volt ide járni… mi közel laktunk, pár száz méterre, de volt olyan gyerek is, aki 4-5 kilométert is gyalogolt hogy tanulhasson… – így emlékszik vissza az épület jelenlegi gondnoka, Csőke György a diákéveire, melyet a bartapusztai tanyasi iskolában töltött.

– Itt egy beépített csempekályha volt – mutatja az alsósok termében –, akkor az volt a módi, hogy a gyerekeket levetkőztették, mert átázott a ruhájuk, mire ideértek. Egy tanyasi tanító feladata nagyon sokrétű volt.

– Egy teremben tanultak az elsős, másodikos, harmadikos diákok, más-más padsorban. A másik teremben volt a felső osztály, középen pedig egy tanári szoba – mutatja be az egykori intézményt.

Törökszentmiklós belvárosától 10–15 kilométerre vagyunk. Az úton idejövet tanya és út közelében legelésző tehenek mellett haladtunk el. Az egykori iskola boltíves épületét tágas mező öleli körül, udvarán betévedt őzikék szaladgálnak.

Csend van, az épülettel egyidős tölgyfák negyven éve ritkán látnak itt gyerekeket, pedig egykor akár kétszáz tanulót is okítottak lombjaik alatt.

– Ez a bartai tanyavilág nagyon nagy kiterjedésű volt, Szenttamásig benyúlt. Csak ezen a környéken körülbelül 250 tanya volt. Az épületet 1927-ben, a Klebersberg-­féle iskolaépítő program során nyitották meg, és 1977-ben zárták be, mert elnéptelenedett a környék, nem volt elég tanuló – meséli a tanyakutatóként is dolgozó György, akinek mindig szívügye volt az épület sorsa.

Csőke György valaha ebbe az iskolába járt, szívügye az épület felújítása
Fotós: Molnár-Révész Erika

– Sokan visszajeleztek, amikor a közösségi oldalon megtalálták régi iskolájukat. Ausztráliá­ból, Kanadából hetven-­nyolcvan éves emberek is, akik ide jártak, és egykor a Rákosi-korszak kuláküldözései miatt menekültek el. 2007-től szervezünk találkozókat is, nagyon nagy igény van rá – tette hozzá.

Az önkormányzat tavaly nyújtott be pályázatot, hogy megmentse az épületet az enyészettől.

– Törökszentmiklós közigazgatási területén összesen öt Klebelsberg iskola volt, ebből kettő van meg, a másik Óballa belterületén, mely most közösségi házként működik – mondta el honlapunknak Markót Imre, Törökszent­miklós polgármestere.

– Az akkori kormányzat rendkívül fontosnak tartotta, hogy felszámolja az országban az analfabetizmust, ezért iskolaépítési programba kezdett.

– A megmaradt épületeket szeretnénk megőrizni az utókor számára, mert ez kötelessége az önkormányzatnak, ugyanakkor az is elmondható, hogy erre nagy az igény a volt tanulók és tanítók részéről is – tette hozzá a polgármester.

A volt iskolát a tervek szerint népházként, vagyis olyan közösségi épületként használják majd, amely akár diákok táboroztatására, de civil összejövetelek megtartására is alkalmas lesz. A felújítási munkálatok, a tervek szerint, jövő év elején kezdődnek majd el.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!