vélemény

2019.07.11. 14:00

Messze van még a könyvek „halála”

Régóta jósolják a könyvek az olvasás világának végét. Minden ítélkezésben számít, hogy honnan veszi érveit, mert a nyomtatott betű népszerűsége közösségenként változik.

Szathmáry István

Ami divatjamúlt az egyik helyen, érdeklődést kelthet másutt. A nyüzsgő nagyvárosban nehezebb lehet elmélyülni egy olyan benső csendet kívánó időtöltésben, mint az olvasás, de van, ahol jobban állnak a könyvek szeretetével.

Mesterszálláson a jelek szerint nincs ok aggodalomra. Gyaníthatóan megyénk hasonló településein sem biztos, hogy vége a könyvvilágnak. A látogatók egy része ugyan nem csak olvasnivalóért jár könyvtárba, de ez nem baj.

Az internetezők, a kulturális programok kedvelői már eleve közelebb kerülnek a polcokon sorakozó kötetekhez annál, aki be sem teszi lábát az ajtón. Innen már nincs messze az a pillanat, amikor valaki kedvet érezhet a betűk világában való elmélyedésre.

Az sem gond, ha ez a szellemi táplálék romantikus, vagy bűnügyi történetként nem túlzottan megerőltető szellemi kaland. Egy jó krimi megmozgatja a logikai készséget, s a romantikára is szükségünk van lelkünk pihentetéséhez. Lényeg, hogy az olvasás gondolkodásra serkent, szemben a képernyő készen kapott látványával.

A gondolkodással pedig nyitottabbá válunk környezetünk, embertársaink iránt. Kérdéseket, megbeszélésre érdemes elképzeléseket szül, amire ma a technika társas magányt teremtő világában egyre nagyobb szükségünk lehet. Ennek tudatában érdemes megbecsülnünk a kisebb közösségek fontos kulturális központjait, a mesterszállásihoz hasonló könyvtárakat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában