Víztározó

2021.11.05. 16:33

Téli időszámítás kezdődik a Tisza-tónál

A Tisza-tó téli vízszint-beállításáról nyilatkozott hírportálunknak Laczi Zoltán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense.

Szoljon.hu

Évről évre folyamatosan fejlesztik az abádszalóki szabad vizű strandot és környékét

Forrás: Ujvári László / Meiaworks

Fotó: Illusztráció

Az előttünk álló téli időszakban is kombinált vízszintre számíthatnak a Tisza-tó hasznosításában érdekeltek. A tározó leürítése két ütemben történik meg, első lépésben a vízszintet 725-ről 580 centiméterre csökkentik, majd várhatóan november végétől 620 centiméterre emeli az üzemeltető Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság – tudtuk meg Laczi Zoltántól, a szervezet sajtóreferensétől.

De miért is van szükség a Tisza-tavon téli üzemi vízszint alkalmazására?

– Miután a Tisza-tó elnevezésével ellentétben nem tó, hanem a Tiszát és hullámtereit egyesítő, átfolyásos jellegű síkvidéki víztározó, a téli időszakban egy magasabb vízszint tartása árvízvédelmi szempontból mindig nagyobb kockázatot jelent – adott betekintést a részletekbe Laczi Zoltán.

– A tározott víztérfogat minden centiméteréhez közel egymillió köbméter víz, illetve jegesedés esetén ezt megközelítő mennyiségű jégtömeg tartozik. A jégtakaró kialakulása után előürítéssel a jég nem távolítható el a tározóból, az csak árvízi viszonyok között indul meg.

Egy esetleges árhullám esetén a jégtömeg felszakadva az árvízvédelmi töltéseket, erdőállományokat, a kiépült turisztikai infrastruktúrát, sőt a kiskörei vízlépcsőt is veszélyezteti.

A jeges ár a tározó körül lévő tizenhárom település élet- és vagyonbiztonsági kockázatát is növeli. A morfológiai adottságok figyelembevételével meghatározott téli vízszinttartomány beállításával ez a kockázat elfogadható mértékűre csökkenthető – tette hozzá a vízügyi szakember.

A téli vízszint beállítása jelentős hatással bír a Tisza-tó élővilágára is. A Kötivízig Regionális Laboratóriuma a téli időszakban is rendszeresen végez vízminőségi monitorozást a térségben. A szakemberek együtt vizsgálódnak a halászati hasznosító Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. munkatársaival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!