Újítás

2022.01.18. 11:23

Három csoportszobával működne tovább a tiszajenői óvoda

A faluban egyre nő a gyerekek száma, így mind több bölcsődei és óvodai helyre lenne szükség. A kicsiket jelenleg az óvoda két csoportban neveli, de a létszám már megkívánja három indítását is. Ehhez azonban az intézményben átalakításokat kell végezni.

Kovács Berta

Fotó: Illusztráció/Shutterstock.com

Az óvoda épülete két, különböző időben épült szárnyból áll. A régi épületszárny még 1960-ban épült, az itteni csoportszobát jelenleg raktárnak használják, ahol ágyakat, játékokat és egyéb, a nevelő munkát segítő eszközöket tárolnak. A kicsik testmozgásáról az itt kialakított tornaszobában gondoskodnak. Az épületszárny közepén pedig a közétkeztetést biztosító főzőkonyha foglal helyet, ahol nem csak a helyi gyerekek számára főznek.

A másik szárnyat a 80-as, 90-es években húzták fel, jelenleg mindkét óvodás csoport szobája itt található. 

Virág József polgármester elmondta, vizesblokk, mosdóhelyiség mindkét szárnyban működik, viszont felújítási munkálatokat szükséges lenne végezni az épületen. Jogszabályi előírások pedig megszabják, hogy adott gyerekszámhoz hány négyzetméteres termet kell biztosítani, ez alapján pedig az óvodát már kinőtték, szükséges a bővítése. A fejlesztést 2023-ig kell elvégezni.

A konyhát új helyre szeretnénk költöztetni a régi épületszárnyból, ezt a helyiséget alakítanánk át raktárnak. Így felszabadulna a tárolónak használt szoba, amit megkapna a harmadik óvodás csoport 

– fejtette ki a polgármester.

– A közelben van is önkormányzati tulajdonú porta, ahol kialakíthatnánk az új konyhát. A faluban az utóbbi időben egyre több gyerek születik, így minden jel arra mutat, hogy lesz három csoportra való kicsi. Felmerült a bölcsődeépítés gondolata is, amit elvetettek, mivel az az óvodai létszám csökkenését eredményezné.

A beruházás költségeit az önkormányzat a TOP-os pályázatokból teremtené elő. Az óvodafejlesztési projekt első ütemében a főzőkonyha áthelyezését oldanák meg, a második ütemben pedig az óvoda belső felújítására kerítenének sort nyílászárócserékkel, fűtés-korszerűsítéssel és a falak festésével.

Már korábban is pályáztak

Virág József polgármester felidézte, hogy óvodafejlesztésre már az előző településvezető is adott be pályázatot, 54 millió forintot el is nyert az önkormányzat. Az időközben bekövetkező áremelkedés viszont olyan mértékű volt, hogy mire az összeg rendelkezésre állt, a munkálatok 20 millió forinttal kerültek volna többe. A különbözetet az önkormányzat nem tudta előteremteni, töblettámogatásra is eredménytelenül pályáztak, így a projekt megvalósításáról végül le kellett mondani. A pályázaton elnyert összeget pedig vissza kellett fizetniük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!