KISÚJSZÁLLÁS

2019.06.30. 06:58

33. alkalommal szervezték meg a városszépítők táborát

A harminchárom szép szám az életkort tekintve is, de még szebb, ha azt nézzük, hogy ennyi alkalommal szervezte meg a Kisújszállási Városvédő és -Szépítő Egyesület városszépítő táborát. A héten közel száz gyermek és felnőtt szorgoskodott a város közterein. A részletekről Erneszt Antal Pált, a tábor vezetőjét kérdeztük.

Daróczi Erzsébet

Az Illéssy-kapu elé a téglajárdát Tatár Zoltán elnök és Nagy Lajos alelnök vezetésével készítik a táborozók: Nagy Lajos, Erneszt Antal Dániel és Monoki Máté Sándor.

Fotó: Daróczi Erzsébet

– Tudomásom szerint az országban is egyedülálló a mi táborunk, ahol általános iskolások, közép- és főiskolások, felnőttek és nyugdíjasok dolgoznak együtt kétkezi munkával a településük szépítéséért – mondta a táborvezető, akit egy kis számolásra is kértünk.

Az ötödik nap végére mintegy 1400 munkaórában szerteágazó tevékenységet végzett az a mintegy 60 gyermek és közel negyven felnőtt, akik bekapcsolódtak az idei táborba.

Ez több mint egymillió forint értékű munkát jelent, ha 800 forintos óradíjat veszünk alapul – számolja ki Erneszt Antal Pál, aki örömmel tapasztalta, hogy most is vannak bőven olyan általános és középiskolás tanulók, akik a szünidő egy részét jó hangulatú kétkezi munkával töltik el.

Olyanok is vannak, akik a kötelező közösségi szolgálati óráikat töltik. Akad olyan, aki már ezt régen teljesítette, de most is jött, mert szeret tenni városáért.

Az Illéssy-kapu elé a téglajárdát Tatár Zoltán elnök és Nagy Lajos alelnök vezetésével készítik a táborozók: Nagy Lajos, Erneszt Antal Dániel és Monoki Máté Sándor.
Fotó: Daróczi Erzsébet

Bár a tábort felső tagozattól szervezik, alsósok is jönnének, őket vissza kellett utasítaniuk, csak ötödiktől várják a táborozókat. Van néhány alsósuk, de ők a felnőtt segítők gyermekei. S már ez is jelzi, hogy a városvédős, szépítős utánpótlás biztosított.

Az öt nap alatt a táborozók saját iskolájukban is dolgoznak egy-egy napot, s mellette a város közterein, intézményeiben is.

– Így festettek a Kumánia területén, rendet tettek a Szabadság téri iskolaépület pincéjében, gyomtalanították az udvarát, a Morgó udvarán elvégezték a kiállított eszközök takarítását. Dolgoztak a zsidó temetőben, az Illéssy-sírkertben, az egykori városi, egyházi elöljárók, pedagógusok sírjait is rendbe tették mindkét temetőben.

– Az egyesület által elindított Fogadj örökbe egy villanyoszlopot! programhoz kapcsolódva végigjárták és lefotózták a benevezett helyszíneket. A Kossuth-iskolában pakoltak, padot festettek, gyomtalanítottak.

– Befejezték a kőkukák, kővirágágyások meszelését, lenolajjal lekenték a városban és a határban lévő jelölő táblákat, valamint a Báránykút korlátját, a kunkaput, a pásztorkodás emlékhelyének figuráit. Nagy feladat volt az Illéssy-kapuhoz vezető járda helyreállítása, ezen több napot is dolgoztak, de a táborozók keze nyomán a játszóterek és a Vigadó előtti Velocipéd köztéri szobor is megszépült.

Természetesen a tábor vezetői arra is ügyeltek, hogy ne csak dolgozzanak a nyári szünetben a diákok, hanem ki is kapcsolódjanak. Épp ezért délutánonként tanári felügyelet mellett strandoltak a Kumánia gyógyfürdőben, a Vigadó Mozi jóvoltából csütörtökön a Gemenc, az árterek világa című magyar természetfilmet vetítették le a táborozóknak és az egyesület érdeklődő tagjainak.

Pénteken a martfűi városvédő egyesület meghívását elfogadva, Nagy Gy. Róza és Ráczné Vatai Erzsébet tanárnő néhány ifjú kisúji városvédővel egy tiszai kiránduláson vett részt. Délután zárták a tábort, értékelték, és megemlékeztek a holokauszt kisújszállási áldozatairól is a volt zsidó templom épülete előtt.

Fiatalok és idősebbek együtt dolgozhatnak

Az Illéssy-kapunál lévő téglajárda építésénél szorgoskodott Tatár Zoltán egyesületi elnök és Nagy Lajos alelnök, akiknek munkáját három diák segítette, köztük fia, a 9 éves Lajos is, aki óvodáskora óta táborozó.

– Szeretek itt lenni, mert megismerhetek új embereket, és segíthetek a város szépítésében. Jó érzés, hogy az én kezem munkája is benne lesz az új járdában – mondta. Erneszt Antal Dániel most volt 9.-es a szolnoki Verseghyben, s ő is a közösségi óráit tölti itt.

– Újdonság volt számomra tegnap a betonozás, az alapanyagot kézzel kevertük, s a téglajárda készítése is. Nagyon jó, hogy az idősekkel együtt dolgozhatunk, hiszen tőlük sokat tanulhatunk – véli. Monoki Máté Sándor a szolnoki Széchenyi gimnáziumban volt kilencedikes.

– Én először jöttem a táborba, s a közösségi szolgálati óráimat töltöm itt. Bár ezt máshol is megtehetném, de szívesen jöttem a városvédős táborba, mert fontos a szép környezet számomra. Jó érzés lesz látni, hogy a kezünk munkája is benne van ebben a járdában – mondja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában