Hagyomány

2020.03.07. 07:00

A csökkenő ár ellenére is gyűjtik a papírt a gyerekek Szolnokon

A papírgyűjtésnek már több évtizedes hagyománya van. A legtöbb iskola és óvoda a mai napig szervez olyan napokat, időszakokat amikor a gyerekek és szüleik kisebb, nagyobb mennyiségben vihetnek lapokat, újságokat, könyveket az intézményekbe. Mostanság azonban mintha csökkent volna a papír felvásárlási ára, így talán a gyűjtéssel kapcsolatos lelkesedés is.

Szabó Lilla Laura

Fotó: Csabai István

Az NHSZ-Zounok Zrt. adatai szerint a felvásárlási árak csökkentek 2019-ben, és bizonyos papírminőségeknél ez a visszaesés folyamatos. Ugyan a szakemberek várják, hogy mikor áll majd meg a folyamat, de az iparág jelenleg nem bizakodó.

– A csökkenésnek több oka lehet. Az egyik ilyen, hogy Kína a korábbi évekkel ellentétben már nem vásárol fel papírhulladékot, valamint a továbbiakban szinte teljesen nullára csökkentené az Európából származó egyéb hulladékok bevitelét is – tájékoztatott Varga Vivien, az NHSZ kommunikációs munkatársa. Hozzátette, hogy a papírhulladékokból egyébként is túlkínálat van a piacon, tehát a gyárak igen kedvező árakon tudnak hozzájutni a hulladékáramhoz. Egy harmadik indok pedig, hogy az ezekből készült tekercsekből kevesebb jut a kereskedelembe, így nincs akkora fogyasztás sem. A papír kilónkénti átvételi árában egyébként nem jelentkezik nagy különbség a hazai és külföldi viszonyokat tekintve.

A gyűjtési napokon a Szolnoki Fiumei Úti Általános Iskola udvara is rendre megtelik papírkötegekkel
Fotó: Csabai István

– Itthon a hullámpapír kilónkénti ára közel 9 forint, míg a vegyes papírért nagyjából 6 forint jár kilogrammonként – mondta Varga Vivien.

Az intézményeknél felhalmozott papír elszállítását többféleképpen szervezik. Óvodánként megközelítőleg 400–1500 kilogramm közötti mennyiséget vesznek fel, egy évben több hónapban is történhet elszállítás. Egy hónapban pedig akár három begyűjtési címre is elmennek a szakemberek.

– Az iskoláknál tavaszi és őszi begyűjtések vannak, nagyjából 350–400 tonna mennyiségben – magyarázta Varga Vivien. A papír típusára vonatkozóan – bár igen sokfélét leadhat az ember – néhány kivételre oda kell figyelni. A papír csomagolási hulladékok, szórólapok, nyomtatványok, újságok, könyvek, füzetek leadhatók, ám fontos, hogy egyéb idegen anyagtól, például vignettától és hátlaptól mentesek legyenek.

Néhány éve a PET-palackok gyűjtése is egyre elterjedtebb az intézmények körében. Bár előfordulhat, hogy tekintélyes darabszámok halmozódnak fel, ennek nincs hatása a papírra.

– A PET-palackok esetében inkább stagnált vagy egy kicsit csökkent is a begyűjtött mennyiség. Időszakosan lehetnek kiugró értékek, de összességben nem jellemző nagyobb növekedés – fejtette ki a kommunikációs munkatárs. Hozzáfűzte, hogy a PET-palackoknál az árak nagymértékben nem változtak, részükről a nagyobb változást a színre válogatásról vegyes válogatásra történő átállás jelentette. Így a vegyesre válogatott PET átvételi ára kevesebb, mint a színre válogatott anyagé.

– Az átlagosan kapható átvételi ár 40–60 forint kilogrammonként, ami a színek arányától függ.

A DÖK kasszájába kerül a papírpénz

– PET-palackot nem gyűjtünk, ám papírt egy évben kétszer is. A diákönkormányzat szervezi meg ezeket az alkalmakat. Általában egyszer szep­temberben, egy héten keresztül, a kijelölt helyen a diákok és a szülők is lerakhatják az összegyűlt papírt. Majd kérünk egy konténert, és az NHSZ munkatársai elszállítják. Májusban ugyanezt megismételjük. A befolyt összeg természetesen a DÖK-é lesz, amit iskolai rendezvényekre, jutalmazásra fordítanak – részletezte Balog Zsolt, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.

Hasonló rendszerben gyűjtenek a Kassai Úti Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában is.

– Egyszer az év elején, egyszer pedig április környékén – mondta Váradi Éva intézményvezető. Elárulta, hogy ilyenkor két-három konténert is megtöltenek, gyerekek és felnőttek egyaránt szívesen hozzák a kötegeket. A befolyt összeg az iskola diákönkormányzatának kasszáját növeli. PET-palackot szintén gyűjtenek, melyet havonta szállítanak el tőlük.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában