JÁSZBERÉNY

2019.04.14. 18:45

A felnőttek élőszóban meséltek a népmesemondó versenyen

A Hagyományok Háza szombaton a Jászsági Népmeseponton rendezte meg a Hencidától Boncidáig határokon és generációkon átívelő, felnőtteknek szóló népmesemondó versenyt.

Illés Anita

A népmesemondó versenyen gyerekek is hallgatták a felnőttek történeteit a Jászsági Népmeseponton

Fotó: Illés Anita

Szabad Boglárka, a Hagyományok Háza szervezője elmondta, a népmesét abba a keretbe szeretnék visszahelyezni és a ma embere számára közérthetően közvetíteni, ahol eredetileg a hagyományos paraszti kultúrában volt.

A köztudatban ma a népmese a gyermekvilág részének számít, pedig régen a felnőttek műfaja volt. A közösségekben felnőttek meséltek felnőtteknek, a gyerekek hallgatóként voltak jelen az összejöveteleken.

A rendezvényen Gál-Dobos Beáta, a Jászsági Népmesepont szakmai vezetője és Varga Norbert, közművelődési szakember, folklórkutató köszöntötte a résztvevőket. A felnőttek ezúttal élőszóban, improvizatív módon osztották meg történeteiket.

A népmesemondó versenyen gyerekek is hallgatták a felnőttek történeteit a Jászsági Népmeseponton
Fotó: Illés Anita

A családias megmérettetésen nem a résztvevők száma számított, hanem a minőség. A zsűri, Varga Norbert elnök, Fábián Éva népdalénekes, mesemondó és Bukovics János mesemondó értékelte a versenyzőket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában