Vélemény

2019.03.25. 08:15

A helyi erősség maradványai méterekkel a föld alatt hevertek

Az ország számos településén gyönyörködhetünk több évszázaddal ezelőtti kőemlékekben.

Hartai Gergely

Várak és várromok jelzik mindenfelé történelmünk hányattatott korszakainak, így például a török kornak egy szeletét. Tágabb környezetünkben, Gyulán és Egerben áll még vár, s mint tudjuk, e két városban az idők során komoly történelmi kultusz bontakozott ki az erődítmények körül.

Ugyanez azonban nem történhetett így Szolnokon. A helyi erősség maradványai ugyanis méterekkel a föld alatt hevertek. Emiatt egészen napjainkig nagyon kevés megbízható tény állt rendelkezésre a megyeszékhely egykori váráról.

Mondhatjuk, a török kori épület és annak védőserege hosszú éveken át negatív szereplőkként éltek a megyeszékhely köztudatában. Főként, ha a vár tizenhatodik századi elestére gondolunk…

A közelmúltbeli kutatások viszont rengeteg újdonságra mutattak rá, melyek szerint közel sem volt olyan jelentéktelen az itteni erőd, mint azt korábban gondoltuk. Állt a környéken többek közt oszmán palota, de egy óriási kaszárnya is, melynek padlómaradványait épp a napokban tárták fel.

Máig rejtély övezi, hogy miként maradhattak fenn évszázadokon át a fából készült járórétegek. Bár Szolnok vára romjaiban él csupán, mégis minden egyes felszínre hozott töredéke közelebb visz minket a várvédők mindennapjaihoz.

Nem beszélve arról, hogy a leletek a helyszínen állomásozó törökökről is tengernyi érdekességet árulnak el.

A közelben épülő látogatóközpont éppen ezek bemutatására fókuszál majd. Az intézmény létrejöttével pedig lehetővé válhat, hogy a közismert kőerődök mellett a szolnokiról is hű képet kapjanak a turisták, és a környék lakói egyaránt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában