Jászdózsa

2019.11.19. 14:00

A Honismereti Szakkör 35 éve őrzi a múlt század értékeit

A Jászsági Civil Vándordíjat és a vele járó kétszázezer forint elismerést immár tizedik alkalommal ítélte oda „A Jászságért” Alapítvány Kuratóriuma, mégpedig a „Dósai” Honismereti Szakkörnek.

Illés Anita

Ünnepélyes keretek között adták át az elismerést

Fotó: Illés Anita

A harmincöt évvel ezelőtt alakult szakkör közösségmegtartó és hagyományőrző szerepe meghatározó Jászdózsa és a térség életében. A jubileumi vándordíjat ünnepélyes keretek között adta át dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete elnöke Zsidei Andrásnénak, a honismereti szakkör vezetőjének.

– Tizedik alkalommal került olyan helyre a díj, ahol olyanok élnek, akik tudják, nemcsak kenyérrel él az ember. A mindennapi munka mellé kellenek azok a pillanatok, amikor megállunk, és visszatekintünk, vagy éppen előre – emelte ki dr. Dobos László, aki ismertette a díj hivatalos indoklását is. Felidézte a Gulyás János tanár vezetésével 1984-ben alakult közösség történetét.

Ünnepélyes keretek között adták át az elismerést
Fotó: Illés Anita

Megtudtuk, hogy a szakkör tagjai az elmúlt évtizedekben összegyűjtötték a falu tárgyi emlékeit, melyet 1989-től a tájházban mutatnak be. Létrehozták a település második világháborús emlékművét, feltérképezték a valamikor népes tanyavilágot. Megszervezték az elszármazottak találkozóját és kapcsolatot építettek ki az erdélyi Nyújtód községgel. Ezenkívül együttműködnek a helyi Szent Mihály Cserkészcsapattal, testvértelepüléseikkel és természetesen a Jászság honismereti szakköreivel is.

A közösség őrzi a múlt századi falusi élet eseményeit, így felelevenítették többek között a kézi aratást, a paraszti lakodalmi szokásokat és a nevezetes jász táncalkalmat, a pendzsomot is. A Jászok Egyesületéhez 1994-ben csatlakoztak, amely a szakkör több sikeres programjának társrendezője volt. Munkájukat a település „Jászdózsa Községért” díjjal ismerte el.

A díjátadón az egyik alapítóra, Nyilasi Jánosnéra is emlékeztek, akinek versét lánya, Zsótér Lászlóné szavalta el. Az eseményen Dékány Noémi, a Bozóky János Általános Iskola hetedik osztályos tanulója jászsági népdalokat adott elő. Baranyi Sándor polgármester köszöntőjében hangsúlyozta a civil szervezetek fontosságát a település életében, és gratulált a szakkörnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában