JÁSZKUNSÁG

2019.05.10. 19:46

A hordozás segíti a babák fejlődését

A babahordozó eszközök egyre népszerűbbé válnak a mindennapi használatban. Praktikus lehetőség ez az anyáknak, hogy megnyugtassák gyermeküket és közben elvégezhessék a házimunkát. Bán Zsófia, baba és gyermekhordozási tanácsadó elmondta, hogy nemcsak a szülőnek előnyös, hanem az apróságoknak is biztosítják az egészséges fejlődés alapfeltételeit.

P. Pusztai Nóra

Bán Zsófia szerint a hordozás a babák elemi szükséglete

Fotó: Mészáros János

Lehet rugalmas, szövött vagy karikás kendő, esetleg csatos, előre formázott hordozó. Abban mind megegyezik, hogy a helyes használata segíti a csecsemő megfelelő ortopédiai, neurológiai és pszichológiai fejlődését, nem mellesleg megkönnyítheti a hétköznapokat: a tömegközlekedést, a házimunkát és még a kirándulásokat is, így több szempontból is praktikus. A szülői test közelsége megadja a gyermekeknek az elengedhetetlen biztonságot.

– A hordozás a babák elemi szükséglete – szögezte le a szolnoki Bán Zsófia hordozási tanácsadó, aki kiemelte, hogy a koraszülötteknél kifejezetten fontos az anyai test közelsége. A szülés után a nőknek viszont elsődleges szempont a gyors és szövődménymentes regenerálódás, így érdemes az apának vagy nagyszülőknek is bekapcsolódni, mentesítve az anyát a korai időszakban.

A különböző kendők ideális eszközök, melyek sokoldalúan használhatóak újszülött kortól a gyermek körülbelül hároméves koráig. A rugalmasak leginkább a legkisebbeknél előnyösek, biztosítva a megfelelő testtartást a picik számára.

Bán Zsófia szerint a hordozás a babák elemi szükséglete

A szövött kendők anyaguk sűrűségében térhetnek el egymástól, lehetnek selyemből, gyapjúból vagy pamutból, attól függően, hogy mekkora gyermekkel használják. Ennek a fajtának rengeteg kötési típusa létezik, így a hordozó személy is számos lehetőség közül tud választani, hogy melyik számára és a babájának is a legoptimálisabb.

A karikás kendő a születés pillanatától használható. A csatos hordozók közül vannak, amelyek már újszülött kortól és vannak három-négy hónapos kortól alkalmazhatók, valamint olyanok is, amiket kifejezetten nagyobb, nyolc-tíz hónapos babáknak találtak ki, ugyanez igaz a mei-tai típusúakra is.

– A hordozás során a kisgyermeket folyamatos ingerek érik, a ringó mozgás hatására fejlődik az egyensúly-érzékelése is – magyarázta Zsófi, aki azt is hozzátette, hogy ha az anyuka arccal kifelé hordoz, túl sok inger érheti a babát, ami pszichésen megterhelő lehet számára. Sokak szerint ez a testtartás nem tesz jót a csecsemő gerincének sem.

– Az első hónapokban gyerektípustól függően napi több óra testközelség elégíti ki a babák szükségleteit. A mozgásfejlődés beindulásával csökken a hordozás mennyisége, hiszen az aktívan érdeklődő gyerek nagy örömmel fedezi fel a saját környezetét is, előtérbe kerül a szabad mozgás – hangsúlyozta a szakember.

Szinte mindegy, hogy elöl, csípőn vagy háton hordozunk. A mai eszközöknél a biztonság, az egészség és a kényelem a fontos mind a csecsemő, mind az anyuka számára. Zsófi a város több pontján klubokat is szervez, ahol az érdeklődő anyukák gyermekeikkel kipróbálhatják a különféle kendőket és hordozókat, valamint segítséget kapnak a helyes kötözési technikák elsajátításához is.

Sok szempontból praktikusnak mondható

A hordozók praktikussága abból fakad, hogy az anyuka a két szabaddá vált kezével elvégezheti a házimunkát, esetleg kapaszkodhat a buszon. De kirándulások alkalmával sem utolsó szempont, hogy a kendővel kötött gyermek tud pihenni és erőt gyűjteni a következő szakaszra.

Manapság egyre többször előfordul, hogy a szülő a babájával közösen szeretne sportolni. Vannak olyan aerobik-foglalkozások, melyeket kifejezetten erre az élethelyzetre fejlesztettek ki, ezek során is jól kihasználható a kendő vagy egyéb hordozó.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában