GALÉRIÁVAL

2019.09.29. 07:00

Makaóban szerzett élményeikről meséltek a jászsági táncosok

Szeptembertől újra folytatódik a népszerű Bakancslista sorozat Jászberényben. A rendezvény vendégei legutóbb a Jászság Népi Együttes (JNE) táncosai voltak a Déryné Rendezvényházban.

Illés Anita

Mint arról már korábban beszámoltunk, a táncosok júliusban részt vettek Makaóban egy nemzetközi táncfesztiválon. A nemrég megyei területi Prima díjjal elismert együttes tagjai az egzotikus országban szerzett élményeikről, a fesztiválról tartottak élménybeszámolót az érdeklődőknek.

A Bakancslista esten Szűcs Gábor, a JNE művészeti vezetője röviden szólt az együttes történetéről, az elmúlt években szerzett elismerésekről, sikerekről, valamint a makaói út hátteréről is. Ez utóbbihoz szorosan kapcsolódik a tavalyi Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató verseny, amit a közönségnek köszönhetően másodjára nyert meg a Jászság Néptánc Együttes. A páva elődöntője zajlott, amikor Szűcs Gábort felhívta a hongkongi magyar nagykövetség munkatársa és felkérte az együttest a makaói fesztiválra. Ezt követően a művészeti igazgatót a döntő előtt újra megkeresték és megerősítették, hogy a hongkongi szervezőbizottság is úgy döntött, hogy a jászsági együttest szeretnék látni Makaóban.

A felkérés után elkezdődött a szervezőmunka, hiszen az utazás anyagi hátterét is meg kellett teremteni. Végül a páva győztes táncosok utaztak júliusban Makaóra és képviselték a Jászságot és Magyarországot a rangos eseményen. A makaói ifjúsági nemzetközi táncfesztivál része volt az Art Makaó öt hónapos programsorozatának, amelyen húsz nemzet huszonöt tánccsoportja vett részt.

A fesztiválról a táncosok számos élményt megosztottak a Bakancslista esten. Megtudtuk egyebek mellett azt, hogy az első este gálavacsorával fogadták a fesztiválon résztvevő nemzetek csoportjait és gyönyörű fogadtatásban volt részük. Beszámoltak a Makaóra jellemző hármasságról, ahol egyszerre van jelen a luxuskaszinók világa, a portugál gyarmat öröksége, a kereszténység, valamint a szegényebb negyedek panelrengetege is. A próbák és a fellépések mellett természetesen volt idő a kirándulásra is, amely során felfedezték a régi portugál városrészt és természetesen a kaszinótúra sem maradt el.

A jászságiak nehezen szokták meg a hatórás időeltolódást, a magas hőmérsékletet és páratartalmat. Összességében rendkívül jól szervezett fesztiválról számoltak be, ahol közösségi élménnyel, új barátságokkal és sok-sok szeretettel gazdagodtak. Az élménybeszámolót fényképekkel és videókkal színesítették, így a közönség még közelebb kerülhetett a makaói élményekhez. A Jászság Népi Együttes külföldi turnéja idén még nem ért véget, a csapat ugyanis meghívást kapott Mexikóba. A Monterrey városában megrendezésre kerülő Santa Luca Nemzetközi Összművészeti Fesztiválra várhatóan novemberben utazik az együttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában