MEZŐTÚR

2018.10.31. 14:40

A kerámia mesterei beszélgettek szakmájuk helyzetéről Túron

A városban élő és alkotó, valamint a városból elszármazott kerámiaműves szakemberek számára hatodik alkalommal szerveztek találkozót a Túri Fazekas Múzeumban.

Szilvási Zsuzsa

A rendezvény elsődleges célja, hogy az egykoron együtt dolgozó, a szakmát a mezőtúri iskolákban, műhelyekben együtt tanuló fazekasok, keramikusok, díszítők találkozhassanak, kétévente megbeszélhessék szakmájuk helyzetét. Ennek az összetartásnak rendkívüli jelentősége van, különösen azért, mert a fazekasképzés több mint tíz éve megszűnt Mezőtúron, tehát a túri fazekasság képviselőinek száma egyre fogy.

A találkozónak az is apropója volt, hogy a múzeum gyűjteménye 35 éves lett. A program elején felelevenítették az elmúlt évtizedek legfontosabb állomásait az alapítástól a Bolváry-házba költözésen át a jelenlegi működési formáig.

A délutánt a tudományos ismeretterjesztő előadások töltötték ki: Lajkó Orsolya régész, a szegedi Móra Ferenc Múzeum osztályvezetője külön könyvet szentelt a hódmezővásárhelyi 16–18. századi kerámia leletanyag feldolgozásának, e kötet fejezeteiből építette fel előadását.

Ugyancsak vásárhelyi témáról, a 20. század első felének népi szecessziós kerámiákat készítő kisműhelyeiről beszélt Nagy Vera néprajzkutató. Vörösváry Ferenc szakíró, kerámiagyűjtő az iszlám kerámiaművesség legfontosabb állomásait mutatta be.

A találkozó következő állomása a Draskovits Kerámiagyűjteményben volt, ahol néhány hete új terem nyílt, hiszen a gyűjtemény a 2016-os megnyitáshoz képest majdnem megduplázódott. Itt a tárlatvezetést a gyűjtő-tulajdonos, dr. Draskovits Dénes tartotta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában