KUNSZENTMÁRTON

2018.07.08. 11:26

A helyiek pénzéből épült a kisbolt, most mindenáron mentenék

Lakosok építtették több évtizeddel ezelőtt Kunszentmárton „alvégében” azt a boltot, melynek ajtajára nemrégen lakatot tettek. A helyiek és az önkormányzat mindenáron szeretné megmenteni a környék „népboltját”.

Joó Zsuzsa

Forrás: Shutterstock

Egy korszak ért véget azzal, hogy bezártak egy kisboltot a városban, az „alvégi” településrészen. Sok üzlettel történik ez mostanság, a helyieknek azonban ennek megszűnte különösen fájdalmas.

Legalább negyven évvel ezelőtt a lakosok dobtak össze akkor igen nagy pénznek számító ezer-ezer forintot, hogy az ABC megépülhessen. Először egy család üzemeltette, vitték is egy darabig sikerrel.

Később a Kunszentmártoni ÁFÉSZ vette át, majd a Tiszaföldvári ÁFÉSZ kezébe került.

– Csodálatosan működött a bolt, friss és bőséges árucikkekkel – idézi fel a hőskort Veres István tanácsnok.

– Tartott mindez addig, míg eladták egy cégnek. Innentől kezdve a mi kis boltunk megváltozott. A vásárlók egy része elpártolt, a vállalkozás pedig áprilisban úgy döntött, elegendő bevétel hiányában nem üzemelteti tovább.

– Ez bizony a településrész idős lakóinak óriási probléma, hiszen más ilyen nagy élelmiszerbolt nincsen a környéken.

– Arról nem beszélve, hogy a szívünkhöz nőtt, saját „gyermekünkként” tekintettünk rá.

Hogy mostanság miért nem mentek a boltba vásárolni a helybeliek, erre több magyarázatot is hallottunk. Egyértelmű, hogy mindenki árérzékeny.

Manapság a szupermarketek áraival nehéz versenyezni. Egy nagyobb bevásárlásnál még autóba is érdemes ülni a kisebb kiadás reményében. A lakosok azonban nemcsak a magasabb árakra panaszkodtak, hanem az átgondolatlan árukészletre és a dolgozók frusztráltságára is.

Érthető, hogy a 123 egységet működtető üzletlánc a veszteséget termelő boltokat nem szeretné hosszabb ideig fenntartani.

Ahogy mondták, a többi nyereségesen működő üzlet nem tarthatja el sokáig a veszteséget termelőket. Nyitottak viszont minden megoldásra. A tulajdonukban lévő üzlethelyiséget hajlandóak bérbe adni vagy eladni – az épületet meg is hirdették.

Még nem jött visszajelzés

Mivel negyven éve maguk a lakosok építtették fel a boltot, természetes, hogy még most is magukénak érzik. Hiszik, hogy új vezetőséggel, új szemlélettel talpra lehetne állítani.

Ennél azért többet is hajlandóak (voltak) tenni. Információink szerint az egyik ott dolgozó próbálta a legutolsó időszakban üzemeltetni, kevés sikerrel. Most újabb vállalkozót keresnek. Ehhez a városrész lakói még önkormányzati segítséget is kértek.

Wenner-Várkonyi Attila polgármester – ahogy fogalmazott – megérti a környékbeliek ragaszkodását a bolthoz. Ezért megkereste a Szolnok Coop vezetőségét, figyelmükbe ajánlva az üzlethelyiséget. Visszajelzés még nem érkezett.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában