SZOLNOK MEGYE

2018.12.26. 09:08

A magány és a stressz miatt hívják leginkább a lelki segélyt ünnepekkor

A karácsony a szeretet ünnepe, a meghitt együttlét ideje kellene, hogy legyen. De az ünnep sokaknak egyben hatalmas stresszforrás is, ami megmérgezheti a várva várt napokat. A meghittség és a nyugalom helyett az elvárásoknak való megfelelés kényszere, a feszültség, a feszülő indulatok hatják át az ünnepeket és az azt megelőző napokat. Nem egy ember pedig az egyedüllét terhét nyögi, melynek súlya halmozottan nehezedik rá karácsony napjaiban.

Kovács Berta

A karácsonyi készülődés sokszor jár depresszióval, stresszel

Forrás: Shutterstock

– A telefonok számában nem lehet észrevenni az ünnepek közeledtét, viszont az elmúlt évhez viszonyítva megduplázódott a hívások száma – számolt be róla Császiné Csáti Réka, a Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Országos Szövetsége Dél- magyarországi Régiójának vezetője.

– Tavaly olyan tízezer hívás futott be Szolnokra, idén már húszezer. De azt tudni kell, hogy 18 szolgálat működik az országban, ebből 5 olyan, amely 24 órában hívható, ezek egyike a szolnoki. De ide nem csak megyei hívásokat kapcsolnak. A telefonhívások jellegén azonban egyértelműen látszik, hogy közeleg a karácsony. Egyik fő probléma, amivel keresik a szolgálatot, a magány, ami leginkább 60 évtől fölfelé sújtja az embereket.

– Lényegében nincs ma olyan család, ahol valaki, valamelyik rokon ne dolgozna külföldön, és főként a szülő viseli nehezen, ha a gyermeke van távol. Másik kiemelt probléma az úgynevezett patchwork családoknál jelentkezik, ahol elvált, sőt többszörösen elvált szülők küszködnek az időbeosztással, hogy az ünnep három napja alatt mindenkihez el tudjanak látogatni. Az érintettek számára így nem áll másból a karácsony, mint logisztikából, annak szervezéséből, hogy mikorra érjenek ide, oda, amoda, mert, ha egyik fél rokonaihoz elmennek, nem hagyhatják ki a másik fél hozzátartozóit sem. És persze senkihez nem mennek üres kézzel, ami jelentős kiadás is, az ajándékok beszerzése pedig időigényes, ami plusz szervezőmunkát igényel. Az ünnepi rohanás, kapkodás közepette óhatatlanul megjelennek a feszültségek, ami gyakran konfliktusokhoz vezet. Ez igaz a hagyományos családokra is, ha a készülődés nehéz a munkabeosztás mellett – fejtette ki Császiné Csáti Réka.

– A harmadik kiemelkedő stresszforrás pedig maga a karácsonyi ajándékvásárlás. Ha egyébként is nehezen jön ki a pénzből a család, még a személyenként 1–2 ezer forintos meglepetés beszerzése is nagyon megterheli a családi kasszát, ez szintén egy csomó idegeskedéssel jár.

Főként az említett helyzetekből adódó problémákkal keresik meg a telefonszolgálat munkatársait. A szolgálat egy problémamegoldási kultúrát tud tanítani a hozzájuk fordulóknak. A vonal másik végén kemény előválogatáson és komplex képzésen átesett dolgozók fogadják a hívásokat. A beszélgetés során közösen gondolkodva a hívó féllel, olyan alternatívákat tudnak találni, amiből a telefonáló kiválaszthatja a legmegfelelőbb megoldást, és legközelebb már saját maga is tud hasonló módszerrel közelíteni egy problémához.

Nem több ilyenkor a vészhívás

Réka azt is hangsúlyozta, igaz ugyan, hogy emelkedik a hívások száma, de annak ellenére, hogy a köztudatban az él, hogy többen foglalkoznak ilyentájt az öngyilkossággal, nem helytálló, hogy megszaporodnának ünnepek táján a suicid hívások. Ez nem a karácsonyhoz, sokkal inkább az egyéni élethelyzetek kritikus pontjaihoz köthető, az év bármely időszakában.

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában