gyerekbarát település

2020.03.12. 14:00

Nem csak a falut, az iskolát is szeretik a boldogházi gyerekek

Az iskolában összetartó és befogadó a közösség, a faluban biztonságosan lehet kerékpárral közlekedni, a különböző szakkörök és szabadidős programok pedig még több tudást és élményt adnak – vélik a Jászboldogházán tanuló diákok. A község az elmúlt évben elnyerte az Unicef Magyarország Gyerekbarát Település címet. Az önkormányzat, az intézmények és a civil szervezetek évtizedek óta azon dolgoznak, hogy minél jobb körülményeket biztosítsanak a gyerekeknek.

Illés Anita

A jászboldogházi általános iskolában természetismeret-szakkörön is gyarapíthatják tudásukat a gyerekek

Fotó: Illés Anita

Nagy volt a nyüzsgés a Mátyás Király Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola folyosóján, amikor a minap ott jártunk. A kora délutáni órákban a diákok napközis foglalkozásra, röplabdaedzésre, természetismeret szakkörre igyekeztek. A családias hangulatú intézményben Pappné Turóczi Henrietta könyvtáros és Szűcs Lajos polgármester kalauzolt végig.

Megtudtuk, hogy a százhatvan iskolás gyermek fele bejáró. A Jászberényhez tartozó Porteleken 2007-ben megszűnt az általános iskola. A jászboldogházi önkormányzat felajánlotta, hogy iskolabuszt indítanak és immár tizenhárom éve így utaztatják a porteleki tanyavilágban élő gyerekeket, hogy biztonságosan eljussanak az iskolába. Nemcsak Portelekről és környékéről, hanem Jánoshidáról, Újszászról, Tápiógyörgyéről, Jászberényből és Szolnokról is járnak gyerekek a boldogházi suliba.

A jászboldogházi általános iskolában természetismeret-szakkörön is gyarapíthatják tudásukat a gyerekek
Fotó: Illés Anita

Meglátogattuk a napközis diákokat, akik éppen szorgalmasan írták a házi feladatot. A harmadik osztályos Krisztián érdeklődésünkre elmondta: már megszokta, hogy iskolabusszal jár Portelekről Jászboldogházára, ahol szerinte jó a közösség. Jártunk a természetismeret-szakkörön is, ahol a Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny iskolai fordulójához készülődtek a tanulók. Ám a feladatlapok kiosztása előtt még volt egy kis időnk beszélgetésre és a diákok elmesélték, miért kedvelik az iskolát, miért jó a faluban élni.

– Szeretek ide járni, mert befogadó közösségre találtam és ez nekem nagyon fontos – számolt be a jánoshidai Sziráki Tamara. – Biztonságos településen élünk. Szabadidőmben sokat kerékpározunk a barátokkal a faluban, de imádom a fociedzéseket is. A természetismeret-szakkörön pedig rengeteg érdekességet tudunk meg környezetünkről – vélekedett az ötödikes Józsi.

Az önkormányzat, az intézmények, a civil szervezetek és a szülők évtizedek óta azon dolgoznak, hogy minél jobb körülményeket biztosítsanak a gyerekeknek. Ennek az összefogásnak köszönhető, hogy az önkormányzat 2019-ben elnyerte az Unicef Magyarország Gyerekbarát Település címet és a díjjal együtt járó kétmillió forint támogatást.

– Pályázatunk elbírálásánál nemcsak az iskola fennmaradásáért tett intézkedések, hanem az is nagy hangsúlyt kapott, hogy otthonteremtési támogatást biztosítunk az itt letelepülő, valamint helyben maradó, gyermeket vállaló családoknak – mutatott rá Szűcs Lajos polgármester. Kiemelte: az elmúlt években jelentősen emelkedett a születések száma, ami újabb kihívás elé állítja a községet.

A növekvő gyermeklétszám és a felmerült igények miatt jelenleg a bölcsőde kialakításán dolgoznak. A Gyerekbarát Település címet Jászboldogháza mellett Tata kapta meg tavaly. A pályázat összehozta a két települést, ugyanis azt tervezik, hogy az ott élő gyerekeknek a jövőben cserelátogatást szerveznek.

Felkarolják a tehetségeket

A harminc éve működő Boldogházi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány számos módon segítette és jelenleg is támogatja az óvodás, valamint iskolás gyerekek tehetségének kibontakoztatását. Zrupkó Ferencné, az alapítvány elnöke szerint kezdetben legfőbb célként az iskola és az óvoda hatékony, korszerű működtetését, a gyerekek számára pedig minél tágabb lehetőségek biztosítását jelölték meg elsősorban az idegennyelv- és a számítástechnika-oktatás terén.

Tevékenységük ma már kiterjed többek között a művészeti nevelésre, a sporttevékenység támogatására, kirándulások, táborok szervezésére, versenyek finanszírozására és új eszközök beszerzésére is. Támogatóik között lelkes lokálpatrióták is vannak. A helyiek ugyanis megértették, attól még, hogy kistelepülésen élnek, nem kell lemondaniuk gyermekeik jövőjéről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában