JÁSZBERÉNY

2019.01.18. 19:42

A parlagi sasok védelmére hívták fel a figyelmet Jászberényben

A Jászság országosan az egyik legjobb parlagisas-állományos terület. A Jászberény határában található Sasközpont munkatársainak egyik fő feladata a madármentés mellett az, hogy minél szélesebb körben felhívják a figyelmet a fajvédelemre.

Illés Anita

A sasnapon sokan voltak kíváncsiak a madárházas szakvezetésre és az egyéb látványos bemutatókra

Fotó: Gémesi Balázs

Több mint kétszázan látogattak ki január 12-én a Sasközpontba, ahol az Országos Sasszinkron hétvégéjén immár ötödik alkalommal rendezték meg a sasnapot. Az érdeklődőket Juhász Tibor, a berényi Sasközpont vezetője, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság természetvédelmi őre köszöntötte.

A szakvezetést ezúttal Zelenák Attila tartotta, aki az első állomásnál elmondta, hogy a néhány évvel ezelőtt felépült Sasközpont a parlagi sasok védelmét szolgálja, mentőállomásként és kutatóközpontként működik.

– Kiemelten fontos a parlagi sasok védelme. A madárházban láthatóak valamennyien mentett madarak, sérüléseik legtöbb esetben emberi tevékenységre vezethetők vissza – tette hozzá a Magyar Madártani Egyesület (MME) korábbi munkatársa.

– Az első madárháznál bemutatott ragadozók is emberi károkozás miatt kerültek be a Sasközpontba. – A hím sast vélhetően fióka korában kivették a fészekből, talán kereskedelmi céllal, de az elkövető meggondolhatta magát, és egy fészektársával együtt kirakták az út szélére.

– Ott találták meg a kollégák. A közelben nem volt sasfészek, így valószínűleg nem kirepült madarak voltak, maguktól nem kerülhettek az út szélére. Ezenkívül a sérüléséből is erre az emberi károkozásra lehet következtetni.

– A madár ugyanis angolkóros, ami azt jelenti, hogy nem megfelelően fejlődtek a csontjai, kevés táplálékot kapott kiskorában – mesélte a látogatóknak Zelenák Attila.

A sasnapon sokan voltak kíváncsiak a madárházas szakvezetésre és az egyéb látványos bemutatókra
Fotó: Gémesi Balázs

Nemcsak a hím sas sérült meg, hanem a tojó is. Őt vonat ütötte el, töréseket szenvedett. Mindkét bemutatott ragadozó alapvető problémája, hogy a szabadba már nem engedhetik vissza őket, mert nem tudnak jól repülni, így nem képesek vadászni, táplálékot szerezni maguknak.

A parlagi sas, mint faj, fokozottan védett, 260 pár fölött van a hazai állomány, ami Zelenák Attila szerint ennél jóval kevesebb volt a projektek előtt. A Jászság országosan is az egyik legjobb parlagisas-állományos terület, itt 30–40 pár közötti létszám az általános.

Erősödhetnek

A sasnapon számos látványos programmal várták a központba látogatókat. Ilyen volt a vadmacska-látványetetés, a keresőkutyás bemutató vagy az interaktív ragadozómadár-bemutató. Két másodéves parlagi sassal is megismerkedhettek a résztvevők.

A madarak sérülten kerültek be a központba, gyógyításuk az utolsó fázisba érkezett. A sasnapon áthelyezték őket a kezelővolierükből egy nagyobb méretű vadröptetőbe, ahol a szabadon engedésükig erősödhetnek. Filmvetítés, s egyéb ismeretterjesztő foglalkozások is színesítették a napot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában