VÉLEMÉNY

2019.10.03. 19:00

A struccpolitika nem célravezető, ha az egészségünkről van szó

Még mindig élen járunk a tumoros megbetegedések számát tekintve, az európai országok között hazánk a sereghajtó a rák okozta halálesetekben. A köztudatban pedig még él az a nézet, hogy ha valakinél diagnosztizálják e rettegett betegség valamelyik fajtáját, az egyet jelent a halálos ítélettel.

Kovács Berta

Paradox módon sokan pont ezért hanyagolják a rákszűréseket, és ha olyan tüneteket tapasztalnak magukon, ami – sok más kór mellett többek között – tumorra is utalhat, inkább követik a struccpolitikát: úgy tesznek, mintha semmi különöset nem tapasztaltak volna, hiszen akkor orvoshoz sem kell menni, és senki nem lobogtatja meg az érintett előtt a rettegett diagnózist. Persze ez sem működik hatékonyan, hiszen a delikvens magát nem tudja becsapni, és a felszín alatt igencsak retteg a közben akár meg is szűnő, de észrevenni semmiképp sem akart tünetek miatt:

jaj, csak ki ne derüljön, hogy rákos!

Pedig ma már a korai felismeréssel, műtétekkel, modern gyógyszerekkel a betegség nem egy fajtája akár teljesen meg is gyógyítható, vagy legalábbis kordában tartható. De ehhez fontos időben orvoshoz jutni, hívták fel a minap a figyelmet a szolnoki megyeházán megrendezett konferencián is.

Érdemes tehát legalább bizonyos kor után rendszeresen megfordulni a szűréseken, és a gyanús(nak vélt) tüneteket kivizsgáltatni. Mert lehet az is, hogy egy-egy észlelt tünetnek az égvilágon semmi köze a rákhoz, így egy csomó idegeskedés máris megspórolható. És stresszes korunkban már ez utóbbi sem elhanyagolandó szempont.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában