2019.03.21. 17:15
Ezüstéremmel térhettek haza a szakmai versenyről
Nem túlzás azt állítani, hogy szokás szerint fantasztikusan szerepeltek a „kerós” diákok a tatai Farsang Kupán. A cukrász- és a szakácsinduló is ezüstérmet hozott haza a február végi szakmai versenyről. A Szolnoki Szolgáltatási Szakképzési Centrum Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakképző Iskolája szakoktatói szerint ez az eredmény nemcsak a diákoknak siker, hanem nekik is.
Diákok és felkészítő tanáraik közös munkájának lehet köszönni az elért ezüstérmet
Fotó: Mészáros János
– Posírozott pisztráng marinált zöldségekkel és citromhabbal, rose kacsamell zöldborsótextúrákkal, mangó felfújt ribizlikulival, libamájpástétom, nyúlfasírt mentás szilvával töltve, szilva chatneyval – sorolja a versenyételeit Makai Richárd Tamás.
Ne essen senki kétségbe, ha a felét sem értette a fentieknek, mi is visszakérdezünk egy-egy kifejezésre. Megtudjuk például, hogy a posírozás valamilyen kémhatású folyadékban történő pácolás, a kuli egy sűrű mártás, a marinálás ugyancsak egy pácolás fűszerezett folyadékban, a chutney pedig egy ízes szószféleség.
– Nem lehet gasztro-versenyre zsíros kenyérrel odaállítani! – nevet a 10. évfolyamos Ricsi, amikor megjegyezzük, roppant bonyolult ételeket tálalt fel. Elismeri, ezeket a három fogásos hidegkonyhai, látványos finomságokat már kitalálni sem volt egyszerű, nemhogy lefőzni!
– Konkrétan négy napba telt. A suli tankonyhájában készítették el, a helyszínen, a bajnokság előtt pedig kitálalták. Ricsi minden percét élvezte a felkészülésnek – mesterműve ezüstérmet ért.
– Gyermekkori vágyam volt, hogy szakács legyek. Már óvodáskoromban szívesen sürögtem-forogtam a konyhában, így amikor a középiskolát elkezdtem, már hellyel-közzel tudtam főzni.
– Nagy vágyam, hogy a legközelebbi gasztronómiai világbajnokságon már mint versenyző vehessek részt (a tavalyin oktatója, Rékási Tibor segítőjeként szerepelt – a szerk.) és persze…, hogy egyszer, valamikor ott állhassak a Bocuse D’or versenyen – árulja el nem is annyira titkos álmát Ricsi.
Cukrászverseny- és iskolatársa, Czégény Melinda ugyancsak az élbolyban végzett szakmájában: szintén második lett. Ami csoda szép eredmény, főleg, hogy az ifjú hölgynek ez az első versenye volt.
– Hajszállal maradtunk le a legjobbak mögött. Nekem a zsűri azt mondta, pisztáciás süteményem túl lett ízesítve, illetve a dísztortámnak nem volt egyenletes a felülete. És ez tényleg így volt – ismeri el a kilencedikes Melinda, akitől megtudjuk, hogy – furcsa módon – otthon nem annyira szeret sütni. Ennek pusztán az az oka, hogy lakásukban kicsi a hely és nincs is olyan profi felszerelés, mint a suliban.
A két felkészítő szakoktató, a cukrász Jegesi Jácint és a szakács Rékási Tibor szerint a diákok sikere az ő sikerük is. Ugyanúgy izgultak a verseny előtt és közben, mint diákjaik, és a csillogó éremnek is ugyanúgy – ha nem jobban – örülnek.
Ez a legrangosabb verseny
Idén már tizenhetedik alkalommal rendezték meg a Farsang Kupát Tatán. A gasztronómiai seregszemlén több mint száz cukrász, illetve cukrásztanuló mutatkozott be.
A helyszínen szakács, cukrász, felszolgáló (terítési versenyen kellett megméretniük magukat) és pék szakmákban versenyeztek a szakemberek és a diákok, de emellett a programban szerepelt koktélverseny és cukorból – virágot kategória is.
A Farsang Kupa Országos Gasztronómiai Bajnokság már évek óta kategóriájában Magyarország legnagyobb és legrangosabb versenye, az itt sikerrel szereplő versenyzők évről évre bizonyítanak a különböző világversenyeken és a munkaerőpiacon is.