Akcióterv

2020.05.16. 20:00

A szolnoki vállalkozások támogatásáról is egyeztettek

Szolnok gazdasági életének beindításáról tárgyaltak a napokban a városházán. A fórumon Szalay Ferenc polgármester és dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő helyi szakemberek társaságában egyeztetett a járvány okozta válság kezeléséről.

Hartai Gergely

Dr. Kállai Mária és Szalay Ferenc közösen számoltak be az egyeztetés eredményeiről

Fotó: Hartai Gergely

Az eseményt követő sajtótájékoztatón a városvezető elmondta, az érdekképviseleti szervezetek vezetői azt kérték, hogy a kormány és az önkormányzat által kínált lehetőségek a lehető legszélesebb körben és rendszeresen jussanak el az érintettekhez. Emellett gondolja végig a város, hogy milyen segítséget tud nyújtani azoknak a kisvállalkozásoknak, szolgáltatóknak, amelyek a legkisebb gazdasági erővel rendelkeznek.

– Például, hogy lehet-e építményadó-kedvezményt adni. Az egyeztetésen elmondtuk, hogy már biztosítottunk kedvezményt a városi tulajdonú bérlemények bérleti díját illetően. Ezáltal vagy nem kell fizetni, vagy később kell fizetni. Míg másutt csökkentettük a díjakat – tudtuk meg.

Dr. Kállai Mária és Szalay Ferenc közösen számoltak be az egyeztetés eredményeiről
Fotó: Hartai Gergely

A programon dr. Kállai Mária egyebek mellett a gazdaságvédelmi akcióterv vállalkozásokat érintő részleteiről számolt be. Kiemelte, a kisadózó vállalkozások tételes adójából (kata) 26 tevékenységi körben dolgozók kaptak négyhavi mentességet. A június 30-ig tartó adómentesség 26 milliárd forintot hagy a kisvállalkozóknál.

– A katások az adómentesség ideje alatt is ugyanazokra az ellátásokra jogosultak, mint korábban, és ezt az időszakot is figyelembe veszik a nyugdíj beszámításakor – közölte.

Hozzátette, több tízezer nehéz helyzetbe került vállalkozónak alig kell közterheket fizetnie a bérek után. A turizmusban, a vendéglátóiparban és a mezőgazdaságban igénybe vehető négyhavi adókönnyítéssel 66 milliárd forint marad a munkavállalóknál és a munkáltatóknál.

– A Pénzügyminisztérium számításai szerint 220 ezer munkavállaló érintett az adókönnyítésben, akik bére után csak a személyi jövedelemadót (szja) és egy 7710 forintos maximális összegű egészségbiztosítási járulékot kell levonni. Ezzel egy szakképzett munkás minimálbére esetén havi 71 ezer forintról mond le a központi költségvetés a foglalkoztató és a munkavállaló javára – hangsúlyozta a képviselő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában