JÁSZBERÉNY

2019.07.19. 13:58

Makaón is felléphet a Jászság Népi Együttes

A Jászság Népi Együttes szerdán Makaóra utazott egy nagy nemzetközi táncfesztiválra. A jászsági táncosok ezúttal Kína déli partjáig viszik a magyar néptánckultúra gyöngyszemeit. Az együttes külföldi vendégszereplése novemberben Mexikóban folytatódhat, ahová a világ egyik legnagyobb összművészeti fesztiváljára kaptak meghívást.

Illés Anita

A makói vendégszereplés előtt táncpróbákat tartott a Jászság Népi Együttes.

Forrás: Beküldött fotó

Fotó: Goracz Jozsef

A makaói utazás előtt néhány órával találkoztunk Szűcs Gáborral, a Jászság Népi Együttes (JNE) művészeti vezetőjével a Víz utcai székházban.

– Az együttest még tavaly év végén a hongkongi magyar nagykövetség hívta meg a makaói nemzetközi táncfesztiválra. Természetesen nagyon örültünk a megkeresésnek és a felkérésnek, ami után elkezdődött a szervezőmunka, hiszen az utazás anyagi hátterét meg kellett teremteni. A külügyminisztérium és a meghívó fél, a fesztivál rendezése is támogatta az együttest – mondta Szűcs Gábor.

A jászsági táncosok az elmúlt időszakban már több alkalommal bemutatkozhattak külföldön is.

– A magyar néptáncot nagyon szeretik minden külföldi fesztiválon, mert különleges, lendületes, érzelemdús és színes táncokból, zenékből és dalokból épül fel. Hiszem azt, hogy az együttes sikeresen szerepel majd Makaón is, mint ahogy az elmúlt időszakban más külföldi rendezvényen.

– Tíz nap múlva, július 27-én érkezünk majd vissza, remélhetőleg eredményes turné után – tette hozzá a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője.

Megtudtuk azt is, hogy a csoportnak idén van még egy külföldi meghívása, mégpedig Mexikóba, Monterrey városába, ahol a világ egyik legnagyobb összművészeti fesztiválját rendezik meg. Ez november első két hetében lesz.

A makói vendégszereplés előtt táncpróbákat tartott a Jászság Népi Együttes.
Fotó: Beküldött fotó

A mexikói vendégszereplés anyagi háttere ám még nincs teljesen biztosítva, de bíznak benne, hogy augusztus elejére ez is realizálódik majd. Ezeknek a fellépéseknek sok pozitívumuk van.

– Az együtt töltött napok még jobban összekovácsolják, erősítik a közösséget. Hazánkat képviselni egy-egy nagy nemzetközi néptáncfesztiválon számunkra felelősségteljességet is jelent, ugyanakkor büszkévé is teszi táncosainkat – jegyezte meg Szűcs Gábor.

A makaói turné elkezdődött, és már javában zajlik az idei Csángó Fesztivál szervezése. De a július nemcsak mozgalmas a Jászság Népi Együttes háza tájékán, hanem sikeres is.

A JNE közvetlen utánpótláscsoportja, a Viganó Ifjúsági Táncegyüttes ugyanis a szegedi XI. Martin György Néptáncfesztiválon első helyezést ért el, megosztva azt a Debreceni Népi Együttes ifjúsági csoportjával.Illés Anita

Jó úton jár az utánpótlás

A szegedi Martin György Néptáncfesztiválra két teljesen új koreográfiával készült az ifjúsági csoport. Az egyiket Fundák Kristóf és Fundák-Kaszai Lili készítették el, ezek észak-mezőségi, bodrogközi táncok voltak.

Míg a másik koreográfiával, az ördöngősfüzesi táncokkal Szűcs Gábor és Szűcsné Urbán Mária készítette fel a táncosokat.

– Ezzel a két koreográfiával elsők lettek a fiataljaink, ami azt jelenti, hogy a jövő évi budapesti néptáncantológiára meghívják őket. Ezekből a sikerekből láthatjuk, hogy a Jászság Népi Együttes közvetlen utánpótlása szakmailag jó úton halad – jegyezte meg Szűcs Gábor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában