TERÜLETI PRÍMA-DÍJ JELÖLT

2018.08.14. 12:45

A települések arculatát óvja a szolnoki építész

Farkas Renáta építészmérnök Szolnokon él, de a Dunántúlon, Tatán született.

Kovács Berta

Az ottani középiskolában lokálpatrióta szellemű nevelést kapott. 1991-ben szerzett építészmérnök diplomát a Budapesti Műszaki Egyetemen. Az idei területi Prima díj egyik jelöltje.

Egy évig Franciaországban, Strasbourgban tanult urbanisztikát, ahol az építészet olyan tágabb területeivel is megismerkedhetett, mint például a zene, a képzőművészet és az építészet kapcsolata. Ennek a szemléletnek hasznát látja munkája során is.

Városépítési, városgazdasági szakmérnök, valamint építési jogi szakokleveles mérnökképesítést is szerzett. Tagja a Magyar Építész Kamarának és a megyei építész egyletnek.

Jászapátin hivatalában dolgozik műszaki osztályvezetőként, emellett Berekfürdőnek, Jászjákóhalmának, Jászárokszállásnak és Jászkisérnek a főépítésze, de több településről is őt keresik építészeti kérdésekben.

– Nővérem építőmérnök volt, de ő a számokkal foglalkozott. Én kicsit inkább a művészet felé vonzódtam, így lettem építész – mesélte.

– Ez nagyon sokrétű és összetett szakma. Munkám során kihívást jelent a számos településkép-védelmi rendelet összeállítása, hiszen lényeges az abból a szempontból meghatározó hagyományok megőrzése és a mai építészeti megoldások összehangolása.

– Kedvencem Szolnokon a régi Tabán Zagyva felőli képe, itt három különböző évtizedben készült épületek láthatók, mégis egységes arculatot adnak. Ez jó példa arra, hogy megtalálható a hagyományos és az új elemek közötti optimális arány. Ezt kell megértetni az emberekkel.

Farkas Renáta több település főépítésze
Fotó: Beküldött fotó

Azt is elárulta, legszívesebben műemlékvédelemmel foglalkozna. Nyugdíjasként pedig óvodásokat is bevezetne az építészet izgalmas világába.

– Nagyon fontosnak érzem az építészeti kultúra megismertetését az emberekkel, nagyon sokan ugyanis nincsenek tisztában az alapvető építészeti stílusokkal, az arányokkal, vagy az építőanyagok használatával. Így a mindennapi életben teljesen rá vannak utalva az általuk kiválasztott építész véleményére. Jobb lenne pedig, ha megrendelőként képesek lennének jobban védeni saját érdekeiket – mutatott rá.

Férje szintén építész, együtt végeztek az egyetemen. Fiuk matematikus, közgazdász.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában