MODERNEBB LETT

2018.08.11. 06:56

A világ sok táncosa megfordult már a berényi táncháztáborban

Kevés olyan szeglete van a világnak, ahonnan nem érkeztek még táncolni vágyók a jászberényi Táncház- és Zenésztáborba az elmúlt három és fél évtizedben. Akár Hongkongból, Ausztráliából, Kanadából is útra kelnek csak azért, hogy közvetlenül a legjobb oktatóktól sajátíthassák el a Kárpát-medencei magyar néptánc és népzene motívumait. Harminchatodik alkalommal gyűltek össze a táborozók ezen a héten a Jászság Népi Együttes Víz utcai székházában.

Banka Csaba

Idén is rengeteg fiatal táncos érkezett Jászberénybe, a nagy múltú táncháztáborba.

Fotó: Banka Csaba

– A magyar kultúra kincseinek bemutatását, átadását vállalta fel a kezdetektől a berényi tábor – mondta Szűcs Gábor, a Jászság Népi Együttes művészeti vezetője.

– Fontos bázisává vált a hazai táncházmozgalomnak, és rengeteg tábor indult el azóta a jászberényi példából kiindulva, az itt szerzett tapasztalatokat felhasználva.

A művészeti vezető elmondta, az elmúlt évtizedekben valamelyest átalakult a tábor korösszetétele. Míg korábban a huszonéves fiatal felnőttek látogatták leginkább, addig az utóbbi években már a tizenhat-tizennyolc esztendős, útját kereső fiatalok, a táncos pályája elején járó korosztály adja a táborlakók nagy részét.

– Ezzel együtt sem változott semmit a tábor küldetése, tehát továbbra is azt szeretnénk, hogy ha évről évre a hazai néptánc legkiválóbb képviselői tanítanák a táncdialektusokat az érdeklődőknek. Ha minél több résztvevőnek mutathatnánk be a magyar zenei és tánckultúra kincseit.

– Persze vonzerőt jelent az is, hogy a tábor ideje alatt zajlik a Csángó fesztivál Jászberényben, de nélküle is népszerű a tábor. Idén mintegy száznegyven táborlakó érkezett a városba.

– Számukra is a legfontosabb szempont, hogy a tánctanítás, a próbák, majd este a táncházak alkalmával vidáman élhessék meg a szabad tánc örömét.

Idén is rengeteg fiatal táncos érkezett Jászberénybe, a nagy múltú táncháztáborba.
Fotó: Banka Csaba

A táborlakók fiatal korosztályát képviseli Feczkó Villő, aki Miskolcról első alkalommal érkezett Jászberénybe. Társaival, a Szinvavölgyi Táncegyüttes tagjaival közösen vesznek részt a tánctanításokon.

– Rendkívül intenzívek az órák, nagyon sokan vagyunk, de nagyon sok mindent meg tudunk tanulni – mondta érdeklődésünkre.

– Ráadásul, amikor véget érnek a próbák, a hangulat akkor is megmarad, hiszen a tábor különböző pontjairól halljuk a zenészek próbáit, a hangszerek összhangját – osztotta meg hírportálunkkal élményeit Villő.

– Először 1986-ban jártam a jászberényi táborban – emlékezett vissza a Londonból érkezett Hilary Bolton.

– Véletlenül egy plakáton láttam meg annak idején, hogy táncosokat keresnek Londonban az ott működő magyar együttesbe.

Hilary Bolton.
Fotó: Banka Csaba

– Annyira magával ragadott ez a világ, hogy minden lehetőséget megragadtam a tánctanulásra. Így jutottam el Jászberénybe is.

– Azóta rendszeresen járok ebbe a táborba. Megváltozott már a népi együttes székháza, átépítették, modernebb lett. A tánc és a zene ösztönzött arra, hogy a lépéseken és a dalokon kívül a magyar nyelvet is megtanuljam.

Erdélyi motívumok

A táborban az erdélyi motívumokat idézik. Busai Norbert és Busai Zsuzsanna kalotaszegi, szucsági táncokat tanít. Kovács Norbert „Cimbi” és Gaschler Beáta észak-mezőségi buzai táncokat oktat, míg Kádár Ignác és Nagypál Anett felcsíki táncokat mutat be.

A Méráról érkező ifj. Fodor Sándor „Kicsi Neti” hegedű és Tóni Rudi a brácsa muzsikát mutatja be. Bobár Zoltán „Boby” szintén a brácsajátékot, Salamon Bea a hegedűvel, Rácz Gyula pedig a brácsával és a nagybőgővel játszókat látja el tanácsokkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában