történelmi emlék

2019.06.18. 07:00

Alagútrendszer rejtőzhet Zagyvarékas alatt

A falvakban – sőt, falvak alatt – is rejtőzhetnek olyan történelmi emlékek, melyek az idők folyamán kikopnak a köztudatból, és teljesen feledésbe is merülhetnek. Pedig sokszor megéri utánajárni a réges-régi történeteknek.

Kovács Berta

Jánosi József polgármesternek (balra) is újdonság volt a pince, melyet Cs. Kovács Margit mutatott meg.

Fotó: Mészáros János

A plébánia Zagyvarékas legrégebbi épülete, több mint 240 éves. Alatta egy jókora boltíves, ódon téglákkal kirakott pince rejtőzik. A hátsó részét szemmel láthatóan valamikor befalazták, ám a történetek szerint egy elágazó alagútrendszerben folytatódik, mely elvezet egészen a Kisszögig.

Cs. Kovács Margit lelkipásztori kisegítő jóvoltából mi is megismerhettük a jó állapotban megmaradt, homályba burkolózó, világítás nélküli pincét. A mélybe ódon falépcsőkön lehet lejutni, az alsó fokokat már megette az idő, a 2000-es árvízveszély idején ide is betört a víz, amit megsínylett a rönkökből készült lépcső.

– Ez valaha egy menekülő folyosó volt a török időkben – magyarázta Margitka. – Annak idején, mikor jöttek a törökök harácsolni, és a faluban félreverték a harangot, ezen az alagúton keresztül menekítették a lakosok az értékeiket és a lányaikat, ki a mocsárba, a mostani Kisszögbe.

– Úgy hallottam, hogy a kijárat maradványai is megvannak. A plébánia alól az alagút háromfelé ágazott, hallottam, hogy több helyen építkezéskor találtak is ilyen mély pincerészt, Például az egykori gyógyszertár alatt, ahol most az idősek napközi otthona működik. Az Iskola utca felé is vezetett járat.

Jánosi József polgármester is megtekintette az ódon pincét, a föld alatti folyosók története számára is újdonság volt.

Jánosi József polgármesternek (balra) is újdonság volt a pince, melyet Cs. Kovács Margit mutatott meg.
Fotó: Mészáros János

– Nem tudom, ennek az alagútnak a része-e, de több helyszínen mi is találkozunk ilyen pincével – mesélte. – Például az alatt az épület alatt, ahová az önkéntes tűzoltók beköltöztek, ott is, meg most az új konyha építésénél is találtunk befalazott pincét.

Margitka a plébániai pince tégláját mutatta, ilyet ma már nem használnak. Ahol ilyenre bukkanni, ott valószínűleg az alagútrendszer húzódott.

– Egy részét érdemes lenne feltárni, mint muzeális leletet – vélekedett Margitka. – Megmaradna az utókornak, hogy ilyen csodálatosan tudtak építkezni már a régi időkben is.

Érdemes lenne kutatni

Megkérdeztük Cinka István helytörténészt, a helyi gyűjteményben, régi emlékek között találkozott-e a pincealagutat említő leírással, beszámolóval. Sajnos az egykori menekülő útvonalra egyelőre nem találni utalást.

Érdekes lenne pedig utánajárni, akad-e olyan idős ember, akinek ősei meséltek erről az építményről. A pincéket pedig akár régészekkel is megnézetni. Ki tudja, egyes részeket helyreállítva még akár turisztikai látványosságként is szolgálhatnának a régi alagútszakaszok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában