ÁLLATKÍNZÁS

2017.11.09. 19:57

Brutális állatkínzás: felakasztott kutya látványa sokkolta az abonyiakat

Rettenetes kép fogadta a minap az Abony határában közlekedőket, felakasztott kutya látványa okozott ugyanis megdöbbenést a környéken. A járókelők a régi 4-es út közelében lévő vasúti átkelő fasorában, a város és a megyeszékhely között fedezték fel a tetemet. Mint megtudtuk, nem példa nélküli esetről van szó…

– Mi is tudunk a fára felkötött kutya esetéről – tájékoztatta honlapunkat Herczig József, a gyömrői Kutyamentsvár Állatmenhely vezetője, aki szerint nem ez volt az első állatkínzás a dél-pesti városban.

– Sajnos számos olyan esettel találkozunk Abonyban, amikor bántalmazás körülményeire mutatkoznak jelek. Gyakran megyünk ki megkínzott, megcsonkolt állatokhoz, de szembesültünk már olyan helyzettel is, hogy a kutya nyakába nőtt bele a lánc – fejtette ki a szakember, majd hozzáfűzte, szervezete a helyi önkormányzat partnereként végzi a kóbor állatok begyűjtését és ellátását.

Az értelmetlen bánásmódra azonban nincsenek szavak. Annál is inkább, mivel ha valaki „túladna” házi kedvencén, például egy állatmenhelynek, könnyedén megteheti.

– Tizenöt-húszezer forint körüli összeget kell fizetnie a tulajdonosnak, ezt az összeget azonban nem minden esetben szükséges állnia. Amennyiben ugyanis az érintett bizonyíthatóan rászorulónak minősül, úgy az önkormányzat vagy az állatmenhely segít – fogalmazott a szakember.

Herczig József tájékoztatott, egyesületük a múlt hónapban három alkalommal „járt el” a városban, míg éves szinten harminc kóbor állattal és bántalmazással összefüggő esettel volt dolguk.

András Tamás, a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság megbízott sajtószóvivője lapunk érdeklődésére elmondta, az esettel összefüggésben bejelentés nem érkezett a rendőrségre, azonban a Ceglédi Rendőrkapitányság a rendelkezésre álló információk alapján, állatkínzás vétség elkövetésének gyanúja miatt nyomozást rendelt el ismeretlen tettes ellen.

A megbízott szóvivőtől azt is megtudtuk, a büntető törvénykönyv szerint aki gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, mely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, illetve gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

„Bajba jutott” egerészölyvet mentettek a rendőrök

Szerencsére pozitív történetek is akadnak térségünkben, állatokkal kapcsolatban. Kedden például a rendőrök helyeztek biztonságba egy sérült, védett madarat. A Jászapáti Rendőrőrs járőrei a délelőtti órákban a 31-es úton – Jászapáti és Jászberény között – közlekedtek szolgálati járművel, amikor az út mentén egy nagy testű madárra figyeltek fel, aki a közelében elhaladó autók ellenére sem repült el.

Amikor a rendőrök megálltak az állat mellett, látták, hogy megsebesült, ezért távolabb vitték a forgalmas útszakasztól. A Jászberényi Sasközpont helyszínre érkező munkatársa azt mondta, hogy az egerészölyvet valószínűleg egy jármű ütötte el, melynek következtében megsérült, és ezért nem tudott eltávolodni az útpadkától.

Az állatvédő a védett állatot elszállította a telephelyükre, ahol a kezeléséről gondoskodtak – számolt be honlapunknak az esetről Szabó Zita, megyei rendőrségi szóvivő.

Hartai Gergely

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!