Tiszakürt/Kondoros

2019.10.02. 20:00

Átadták az M44-es gyorsforgalmi utat

Ünnepélyes keretek között átadták az M44-es gyorsforgalmi út Tiszakürt és Kondoros közötti szakaszát szerdán délelőtt a szintén a beruházás részeként megépített kardosi üzemmérnökség közelében.

Papp Gábor/beol.hu

Fotó: Lehoczky Péter

A mintegy 62 kilométeres, kétszer kétsávos gyorsforgalmi út nettó 145 milliárd forintos hazai forrásból készült el. A szakaszt 110 kilométer/órás sebességre tervezték. Az ünnepséget követően már az első közlekedők is birtokba is vehették a szakaszt.

Fotó: Lehoczky Péter

Az M44-es gyorsforgalmi út 62 kilométeres szakasza fejlődést jelent az érintett térségeknek – hangsúlyozta a szerdai ünnepségen dr. Mosóczi László. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára rámutatott, 2002 óra országunkban nem készült állami forrásból egyszerre ilyen hosszúságú útszakasz.

– Az Innovációs és Technológiai Minisztérium kiemelt feladatának tekinti, hogy bővüljön és megfelelő műszaki állapotban álljon rendelkezésre a közúthálózat. A 2024-ig számos fejlesztést magában foglaló útprogram teljes költségvetése 3200 milliárd, amiből 1800 milliárd forint hazai forrás. Megerősítette, kiemelt cél, hogy hazánk bármely településéről 30 percen belül elérhető legyen négysávos út. Ezt az elképzelést kiválóan szolgálja a szerdán átadott Tiszakürt-Kondoros közötti szakasz is.

Boldog István országgyűlési képviselő elmondta, a nemzeti ügyek kormányának segítségével megvalósult beruházás óriási lépés két olyan megye, Jász-Nagykun-Szolnok és Békés életében, amelyeknek ez az első gyorsforgalmi útjuk. Hozzátette, a szakasz számos település érint.

– A Jász-Nagykun-Szolnok megye legnagyobb idegenforgalmi vendégforgalmával rendelkező Cserkeszőlőn fel fognak lélegezni – mutatott rá. – A vendégek még komfortosabban tudnak pihenni, kevesebb lesz a zaj- és környezetterhelés. A lakók és a vendégek biztonságosabb környezetben tudnak majd közlekedni. A 44-es óriási forgalma megszűnik. A Tiszazugnak és a megye déli részének óriási jelentőségű a fejlesztés, ahol gyorsforgalmi út épül, könnyebben lehet beruházókat találni.

Dr. Berkó Attila, Jász-Nagykun-Szolnok megye kormánymegbízottja beszédében elmondta, a fejlesztés erősíti a közlekedés biztonságát, kényelmét és gyorsaságát.

– Az M44-es elkészült és hamarosan elkészülő szakaszai mindhárom tényezőt biztosítják – húzta alá. A beruházás Jász-Nagykun-Szolnok megyével kapcsolatos jelentőségével kapcsolatban utalt arra, hogy a Felső-Jászságban az M3-as közelsége egy robbanásszerű és gyors ütemű fejlődést hozott magával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában