Színlelt gazdasági tevékenység

2020.02.15. 11:30

Átláthatatlan céghálóra bukkantak a jászkiséri vezetők

Gazdasági és költségvetési csalás feltételezett elkövetése miatt tett feljelentést nemrég ismeretlen tettes ellen Lukácsi György, Jászkisér polgármestere.

Illés Anita

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Egy közel hároméves kifizetetlen számla követelésének behajtása során bukkantak olyan, szerintük átláthatatlan céghálóra, mely véleményük szerint színlelt gazdasági tevékenységet folytathat az ipari parkban. A területen évek óta ígért munkahelyteremtő beruházások sorra elmaradtak. Az ingatlant gaz borítja, értéke csökken, és a városvezetés szerint akár jelentős köztartozás is terhelheti…

A városban számos fórumon felmerült már a kérdés, hogy miért nincs munkahely az ipari park közel tízhektáros területén? Mi lesz annak a sorsa? A település egyik legjobb minőségű termőföldjét valamikor még 2008-ban az önkormányzat értékesítette, hogy ott munkahelyteremtő beruházások valósuljanak meg. Az övezetet akkor egy akkumulátorokat gyártó cég vette meg. Ám a társaság tervei meghiúsultak, hiszen évekkel később sem létesült akkumulátorfeldolgozó üzem az ipari parkban.

Fotó: Illés Anita

– Majd a terület licitre került, melynek során azt egy energetikai cég vásárolta meg. A mai napig a tulajdonukban van az ingatlan – emlékezett vissza Lukácsi György polgármester. Hozzátette: az akkori önkormányzatnak az értékesítéskor egyértelmű és elsődleges célja volt, hogy munkahely jöjjön létre az övezetben.

– Természetesen tiszteletben tartjuk a magántulajdont. A városnak most is az az érdeke, hogy olyan vállalkozások települjenek meg, melyek munkahelyet biztosítanak az itt élőknek, növelik az önkormányzat helyi iparűzésiadó-bevételét. Szeretnénk már végre, hogy az ígéreteken, elképzeléseken túl történjen valami előrelépés az említett területen – hangsúlyozta.

Milyen kapcsolatban áll az önkormányzat a területet tulajdonló céggel? – tettük fel a lényeges kérdést a városvezetőnek.

– 2016 óta vagyok polgármester, az elmúlt években több alkalommal is egyeztettünk a cég képviselőjével. Négy évvel ezelőtt meghívtam egy jászberényi gazdasági fórumra is, ahol bemutatta az ipari területet. Többször jött azzal az elképzeléssel, hogy napelemparkot terveznek az ingatlanon. Aztán 2018-ban megkereste az önkormányzatot egy befektetőcsoportot képviselő hölgy, aki az ipari park lehetőségei felől érdeklődött. Akkor őt közvetítettem a cég képviselőjéhez. Információim szerint török üzletemberek vásárolták volna meg a területet, ahol traktor-összeszerelő üzem létesítését tervezték, de ez az üzlet végül nem jött létre – mondta el Lukácsi György.

Megtudtuk, hogy a cég megrendelésére a Kisér-Szolg Nonprofit Kft. 2017-ben elvégezte az ipari terület kaszálását, melynek ellenértéke egymillió-kétszázhetvenezer forint volt. A számlát azonban állításuk szerint a mai napig nem fizették ki. A városi tulajdonban lévő kft. megpróbálta ugyan peren kívül behajtani követelését, ám nem jártak eredménnyel.

– Ezután kezdtünk el az önkormányzat jogi képviselőjével pontosabb képet keresni a park területén tevékenykedő társaságról. A nyilvántartások adatait összevetve megdöbbenten tapasztaltuk, hogy a terület kapcsolt vállalkozások tulajdonában lehet. Tisztában vagyunk vele, hogy ez nem bűncselekmény. Viszont azt gyanítjuk, hogy a körülbelül harmincmillió forint piaci értékű területet három-négymilliárd forint mértékű köztartozás és banki hitel terhelheti. Felmerült bennünk a gyanú, hogy esetleg színlelt gazdasági tevékenységet folytathatnak, és ezzel akár vagyoni hátrányt is okozhatnak. Az ügy kivizsgálása érdekében feljelentést tettem ismeretlen tettes ellen, gazdasági csalás és költségvetési csalás gyanúja miatt – tájékoztatott a polgármester.

Fotó: Illés Anita

Felmerülhet a visszaélés gyanúja?

Az üggyel kapcsolatban Pócs János országgyűlési képviselő sajtóközleményt juttatott el hírportálunkhoz, melyben leírja, hogy a Jászkisér külterületén működő energetikai cég 2016-ban az ipari park fejlesztésére 175 millió állami támogatást vett fel, ami szerinte átláthatatlan módon kapcsolódik egy bonyolult céghálóhoz.

– Jelenleg az ipari terület értéke csökken, gaz borítja. Mindezt információink szerint a céghálózat három-négymilliárd forint jelzáloghitellel terhelte – közölte a képviselő, aki kérte a polgármestert, hogy visszaélés gyanúja miatt tegye meg a feljelentést.

A cég képviselője későbbre ígért tájékoztatást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában