abádszalók

2019.03.04. 11:26

Rögtön őt értesítik, ha segítségre szoruló ebet látnak a környéken

Civil állatvédő egy menhelynyi kutyával. Csak így emlegetik Abádszalókon és környéken Nagy Franciskát.

Ujvári László

Nagy Franciska (balra) és Kovrig Dóra (jobbra) egyaránt a szívén viseli az ebek sorsát.

Fotó: Ujvári László

Tavaly egy internetes szavazáson ő lett az Év Civil Állatvédője. Munkája megsegítése és támogatása érdekében gyűjtés indult a településen.

A vártnál is többen mozdultak meg Kovrig Dóra jótékony célú felhívására, a kezdeményezés gyorsan terjedt. Ezzel arányosan nőtt az érkező felajánlások száma is. Árván maradt, pórul járt négylábúaknak szerveztek gyűjtést.

– Egy kidobott, megkínzott kiskutyáról láttam videót az egyik közösségi oldalon. Helyben történt az eset, a városban többen felháborodásuknak adtak hangot – idézte a kezdeteket az ötletgazda.

A városvezetéssel együttműködve adománygyűjtésbe kezdtek, hogy segítsék az önkéntes munkáját, aki magára vállalta a nehéz sorsú kedvencek mentését, ápolását.

Az elhatározásnak megfelelően elindult a konzervek, tápok és meleg takarók gyűjtése. Két héten keresztül az önkormányzati tulajdonban lévő Tisza-tó Strand Nonprofit Kft. egyik irodájában lehetett leadni az adományokat.

– Ha mindenki csak egyetlen konzervet hoz, már az is nagy segítség. Ennél azonban minden felajánló jóval többet adott – jegyezte meg Dóri.

Jelenleg nem egyszerű a pórul járt, gazdátlan ebek ellátása, szükség esetén mentése Abádszalókon. Egy lelkes, elhivatott önkéntes, Nagy Franciska vállalta fel a nonprofit feladatot.

– Franciska idejét, pénzét nem sajnálva segít az állatokon, a városban mindenki hozzá fordul, ha talál egy kivetett vagy sérült kutyát – mondta Dóri. Nem volt kérdés, hogy a gyűjtéssel Franciska munkáját fogják támogatni.

A bajba jutott állatok ápolásával először a nyaralóövezetben található házánál próbálkozott Franciska. Egy idő után azonban nyilvánvaló vált, hogy változtatni kell. Úgy döntött, hogy szülei tanyáján folytatja a négylábúak gondozását.

Ám ez számos más nehézséget, megoldásra váró feladatot vetett fel. Műút híján, esős időben nehézkes a tanya megközelítése, jelenleg egy terepjáróra gyűjt.

– Négy évvel ezelőtt kezdtem. Megláttam egy bajba jutott kutyát és hazahoztam – emlékezett vissza a kezdetekre Franciska.

Idővel egyre többen fordultak hozzá. Ma már automatikusan őt értesítik, ha segítségre szoruló ebet látnak a környéken. Tavaly tavasszal költöztették át a tanyára az addigra összegyűlt több tíz kutyát.

Szeparáltan, egy körülbelül száz férőhelyes marhaistállóban kaptak helyet. Jelenleg körülbelül száz ebet gondoz, ami teljes embert kíván, egész napos elfoglaltságot jelent.

Nagy Franciska (balra) és Kovrig Dóra (jobbra) egyaránt a szívén viseli az ebek sorsát.
Fotó: Ujvári László

– Nálam a kutyák szabad tartásban vannak, de kicsik, kölykök, nagyok elválasztva. Felváltva engedem ki őket, hogy ne legyen minden kutya egyszerre szabadon – magyarázta.

Orvosilag teljesen ellátott, ivartalanított, oltott és csippelt minden nála megforduló kutya. Puritán körülmények között, de megfelelő feltételek mellett gondozza a befogadott ebeket.

Sőt, nemcsak megmenti őket, hanem a tanya környékét is megóvják a tolvajoktól. Előfordult már, hogy a kutyák jelzéséből tudta: valami szokatlan történik. Fatolvajokat zavartak meg a szemfüles ebek.

Bár a Dóri által szervezett gyűjtés véget ért, de felajánlások folyamatosan érkeznek. Szeretnék ezzel hosszú távon segíteni az önkéntes kutyamentő munkáját.

– Családi hagyomány nálunk az állatok szeretete. Felmerült már egy civil szervezet létrehozásának gondolata, de az már nem az én életem, hanem egy munka lenne – érvelt.

Egyébként nemcsak gyűjti, hanem örökbe is adja a négylábúakat. Éves szinten több tíz kutyának talál új otthont, sokat közülük külföldre adott örökbe. Csak tavaly több mint száz kutya került ki a keze alól.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában