SZOLNOK

2019.09.20. 14:00

Az anya a legjobb légzésfigyelő

Két befúvás, tizenöt összenyomás, ismerhették meg a résztvevők a csecsemő-újraélesztés folyamatát. A minap az Aba-Novák Agóra Kulturális Központban Pusztai János mentőtiszt mutatta meg a lépéseket. A folyamat elméleti megismerése után egy babán gyakorolhatták is a résztvevők a technikát.

P. Pusztai Nóra

A hallgatóság egy babán ki is próbálhatta a bemutatott technikát

Fotó: P. Pusztai Nóra

A csecsemő-újraélesztést gyakorolhatták a tanfolyamon részt vevők. A várandós vagy kisgyermeket nevelő közönség tagjai feltehették kérdéseiket és gyakorolhatták a megmutatott technikát is, hogy ha szükséges az életben is könnyebben boldoguljanak.

Pusztai János a csecsemő-újraélesztésről szóló előadásában elmondta, a bölcsőhalál nem új keletű dolog. Ennek a speciális eseménynek nincsenek orvosilag megfogalmazható fizikai okai, de több ezer újszülött közül mindössze egyet érint. Fontos azonban felkészülni arra, hogy mit tegyünk, ha mégis családunkban következik be ez a folyamat.

A különféle légzésfigyelők megfelelő mankónak számíthatnak, hiszen jelzik a légzés kimaradását, ám a szakember szerint az anyánál nincs jobb légzésfigyelő, hiszen kisgyermekének összes rezdülését érzékeli.

A hallgatóság egy babán ki is próbálhatta a bemutatott technikát
Fotó: P. Pusztai Nóra

Az előadásban szó esett arról, hogy a csecsemő agysejtjei mintegy három-öt percet bírnak oxigén nélkül. A mentők kiérkezéséig, a megismertetett protokollt követve, a szülő maga is képes arra, hogy gyermekét életben tartsa. A legfontosabb, hogy az alapvető életműködést mesterségesen pótolják, amíg vissza nem áll a természetes rend vagy meg nem érkezik a szakszerű segítség.

Ha nincs légzés és összeomlani látszik a keringés, első lépésként a légutak szabaddá tétele a cél. A szülőknek nem kell attól tartani, hogy gyermekük a félrenyelt anyatejtől megfullad, hiszen a folyadék nem zárhatja el a légutakat, a köhögés egyébként is kiáramló levegőt generál. Ebben az esetben a generációról generációra öröklődő, már hagyományos módszer, a nyitott tenyérrel hátba vágás megfelelőnek bizonyulhat.

Ha nem eltávolítható idegen test okozza a légzés leállását, hanem esetleg bénul a központ, tehát tíz másodperc alatt nem vesz kétszer levegőt, akkor öt befúvással kell elindítani a lélegeztetés folyamatát. A bemutatott technika során az állat a szakember kiemelte, pipáló mozdulattal a csecsemő orrába és szájába egyaránt levegőt fújt, figyelve a mellkas emelkedését.

A keringés leállásának fő oka a légzés kimaradása. A felkaron érdemes vizsgálni a pulzust, ha nem tapintható, akkor következhet az újraélesztés. Gyermek esetében néhány ujjal a mellkas egy harmadát vagy maximum a felét kell lenyomni. A szegycsont összenyomásával kezd kiáramlani a vér a szívből. A további két befúvást tizenöt összenyomás kövesse, majd ha addig nem érkezett segítség, fontos a mentőszolgálat értesítése.

A légúti eredetű halál túlélése ötven-hetven százalék, ha megfelelő időben, tehát a kritikus három-öt percen belül elindul a segítő folyamat.

– Elrontani nem lehet, hiszen ebből a helyzetből csak nyertesként jöhet ki az, aki megpróbálja megmenteni a csecsemőt, ugyanis ezzel ad esélyt a saját gyermekének – hangsúlyozta Pusztai János, aki néhány történetet is felelevenített a munkásságából.

A hallgatóság egy babán ki is próbálhatta a bemutatott technikát, meglepődve tapasztalták, hogy nem kell nagy erőt kifejteni az újraélesztés során. A tudatos felkészülés életet menthet, az előadás során ismertetett és begyakorolt folyamat magabiztosabbá tette a jelenlévőket.

A témával kapcsolatban vélemény is írtunk, azt ide kattintva olvashatja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában